IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 септември трябва да приключат дейностите по Програмата за селските райони

Въпреки усилията не получихме 6 месеца отсрочка, заяви Десислава Танева

16:39 | 22.06.15 г.
До 15 септември трябва да приключат дейностите по Програмата за селските райони

До 15 септември трябва да приключат дейностите по старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при старта на проект за реконструкция на водопроводната мрежа на селата Подем и Рибен, община Долна Митрополия.

Танева обясни, че въпреки усилията България не е получила удължаване на срока по Програмата, въпреки че е поискала 6 месеца отсрочка от Европейската комисия заедно с други страни-членки от ЕС. „До края на тази година следва да се разплатят окончателно всички проекти в изпълнение. Всички изпълнители следва да приключат дейностите до 15 септември тази година“, каза тя.

Проектът на община Долна Митрополия по ПРСР е на стойност 5,8 млн. лева. Общината има сключени договори по Програмата за над 32 млн. лева за различни публични и частни инвестиции. Към момента са разплатени над 19 млн. лева.

Това е една от 190-те общини, които са провели процедурата по приоритетно разпределение на пасища, мери и ливади на животновъди, отбеляза Танева. Агроминистърът припомни, че Долна Митрополия е в приоритетния Северозападен район, за което бенефициентите получават допълнителни точки при кандидатстване.

Тя съобщи още, че общинските мерки по ПРСР 2014-2020 ще бъдат отворени догодина, като общо 625 млн. евро ще е бюджетът за общини по мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“.

„Заедно и с подхода ЛИДЕР, където ще бъдат разпределени още 130 млн. евро за следващия седемгодишен период, ще могат да се подкрепят още инвестиции“, допълни министър Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още