IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините да не плащат санкции по европроекти при сгрешени закони, иска НСОРБ

Новият Закон за еврофондовете цели да унифицира правилата на оперативните програми, коментира Емил Савов

10:05 | 18.05.15 г. 2
Общините да не плащат санкции по европроекти при сгрешени закони, иска НСОРБ

При какви обстоятелства обширните не трябва да плащат санкции (или финансови корекции) по европроекти – това коментира пред БНР Емил Савов, зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Според него, когато общините са спазили българското законодателство, но то е в разрез с европейските директиви, проектите не трябва да се санкционират.

При създаването на новия Закон за управление на евросредствата са участвали и общините и са заложени няколко "принципни въпроса", при които финансовите корекции не би трябвало да се внасят от бенефициенти по европейски програми, заяви той.

Общините възлагат 80% от обществените поръчки в България, каза Савов. „По-големият проблем не е толкова в сгрешените критерии, а в сгрешеното законодателство. Сега правим съвсем нов закон. Силно се надяваме, че това, което правим в момента, няма да го пипаме поне 2 години“, допълни той.

Савов обобщи и основните цели в новия закон: „Единните правила, които важат за всички оперативни програми, да са унифицирани, да са прости и да няма "творческо прилагане" на тези правила от страна на управляващите органи“.

Той коментира, че новата програма "Региони в растеж" е насочена към общините, които имат потенциал да генерират растеж и от НСОРБ не смятат, че така тя ще помогне за преодоляване на сегашните задълбочаващи се регионални различия.

На годишно събрание в Пловдив организацията трябва да приеме предложение за проект на нов Закон за местните данъци и такси. Старият носи духа на първообраза си от 1956 г., заяви Савов и посочи някои мерки в новия: „Увеличаване на броя на общинските данъци с добавяне на подоходен данък, където споделяме теглото с държавата. Тоест държавата се отказва от част от сегашния подоходен данък в наша полза. И новият данък, който ще отиде главно за селските общини, за земеделските земи – нещо, по което сме уникални – един актив, който носи милиони левове за собствениците, при нас е необлагаем от гледна точка на данъкоплатеца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
"...При какви обстоятелства обширните не трябва да плащат санкции..."Кви са тия ОБШИРНИ? Аз да не ви чета материалите бива, ама и вие май си ги харесвате толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
"СГРЕШЕН ЗАКОН"?!! Ашколсун, бре, кратунчовци. Като ги пишат на коляно по тиквените клозети, ще са "сгрешени" тия закони, и все в угода на някоя муцуна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още