IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпределят 54 млн. евро между 90 хил. фермери

Започва изплащането на допълнителна субсидия за първите 300 хектара

17:18 | 06.04.15 г.
Разпределят 54 млн. евро между 90 хил. фермери

Утре по сметките на земеделските производители ще бъдат наредени преразпределителните плащания (част от директните субсидии за обработваема земя) за първите 300 декара, като ставката е 12,54 лв. за декар. Общият бюджет по тях е 53,63 млн. евро, които ще бъдат разпределени между 90 хил. земеделци. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на семинар за директните плащания в Кърджали, информира пресцентърът на агроминистерството.

Пред близо 400 фермери от региона Танева уточни, че там, където има застъпвания, ще бъдат направени допълнителни проверки и имащите право на субсидии ще ги получат в първата седмица на май.

В момента текат и процедурите на общините за отдаването на пасища и мери на животновъдите. След приключването им ще започне и процедурата за отдаването на терени от държавния фонд.

Пред земеделските стопани Танева припомни, че тютюнопроизводителите са получили своите национални доплащания, но има 1300 стопани, които поради различни причини – заявяване или очертаване на площи в урбанизирани територии, не са получили своите субсидии. Тя допълни, че в момента тези слоеве се дешифрират и на стопаните, при които всичко съответства на нормативната уредба, ще бъдат изплатени средствата.

„Дребните производители трябва да осъзнаят, че сдружаването за тях е много важно, тъй като с по-големи обеми и по-добро качество те могат да получат по-добра цена за своето производство“, коментира още министърът.

Малките тютюнопроизводители ще имат предимство и при кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони за дейности извън тютюнопроизводството. Танева даде за пример стартовата помощ за земеделско производство, както и тематичната подпрограма за малки стопанства, по която може да се кандидатства и за помощ за развиване на допълнителна земеделска дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още