IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След април общините ще могат да кандидатстват с проекти по "Околна среда"

Поканите към местната власт ще са за изграждане на компостиращи инсталации за отпадъци, като засега са предвидени 10 млн. лв.

16:55 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След април общините ще могат да кандидатстват с проекти по "Околна среда"

През април Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще изпрати  първите покани към общините за проектни предложения, които да бъдат финансирани по оперативна програма „Околна среда“. Това съобщи пред парламентарната екокомисия министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Поканите към местната власт ще са за изграждане на компостиращи инсталации за отпадъци. За целта предварително са предвидени около 10 млн. лв. Броят на общините, които могат да кандидатстват, е заложен в Националния план за управление на отпадъците.

„Следващия месец ще бъдат обявени първите покани за проектни предложения, за да започне усвояването на средствата през новия програмен период“, каза министърът пред депутатите.

Ще бъде изпратена и покана до регионалното министерство за изготвяне на регионалните прединвестиционни проучвания, които Еврокомисията изисква като задължително условие за финансиране на ВиК сектора по новата програма „Околна среда“ 2014-2020. „Ще има възможност за финансиране за изготвяне на регионалните прединвестиционни проучвания за консолидираните райони (б. р. - областите, където има един ВиК оператор)“, каза министърът. Тя потвърди, че така на практика еврофинансиране е предвидено за проучванията на 16 области в страната. 

Тъй като по старата програма „Околна среда“ 2007-2013 бяха подготвени 19 водни проекта на общини, които обаче не бяха финансирани, включително и заради блокирането на програмата за една година, сега стана ясно, че се работи над това до края на април да бъдат затворени първите фази на тези проекти. Имало обаче забавяне в общините заради отчуждителни и съгласувателни процедури, стана ясно днес. 

Пред депутатите Ивелина Василева коментира, че се полагат усилия да се ускори работата по  плановете за управление на риска от наводнения, по които работят басейновите дирекции.

Във връзка с проблемите в резервата „Сребърна“, който беше замърсен от отпадни води, министърът обясни, че вече са предприети мерки езерото да не се замърсява от канализацията на населеното място. Контролните органи потвърдили, че проблемът е решен.

Депутатът от ДПС Ерджан Ебатин отправи въпрос за издадено разрешение за строеж на 10-етажен хотел в защитена местност до Албена. Ивелина Василева отговори, че всеки конкретен сигнал може да бъде отправен така, че да се направи проверка.

На въпрос как МОСВ усвоява средствата по проекти от Публичната инвестиционна програма на кабинета „Орешарски“ за растеж и развитие на регионите Василева каза, че при предишното правителство екоминистерството е поискало средства за изпълнение на 2 програми в секторите отпадъци и води съответно за 12 и 17 млн. лв. общо 29 млн. лв. През 2014 г. са започнали тръжни процедури.

Междувременно служебното правителство заложи изискването да се финансират само договори, сключени към 17 септември 2014 г. Дотогава са подписани договори за около 20 млн. лв., а останалите обществени поръчки се очаква да бъдат прекратени. В бюджета на МОСВ обаче липсвали около 10 млн. лв. за довършване на започнатите проекти.

Освен това Василева за пореден път коментира, че междуведомствената група, която трябва да се произнесе за концесията на ски зона Банско, още не е представила окончателния си доклад по казуса.

През януари по повод отмененото наскоро решение на кабинета „Орешарски“ да бъде увеличена концесионната площ на ски зоната край Банско тя коментира, че в договора за концесията с фирма „Юлен“ има много неточности, което налага да се направи анализ и той да бъде подобрен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още