IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водят се преговори с Брюксел водни проекти да получат предварително финансиране

Средно 20% от разходите на ВиК операторите са за използваната електроенергия

13:27 | 12.03.15 г.
Водят се преговори с Брюксел водни проекти да получат предварително финансиране

Експерти от регионалното и екоминистерството преговарят с Европейската комисия готови проекти за водните цикли на няколко български града да получат предварително финансиране от новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на конференцията "БУЛАКВА 2015 – Енергийна ефективност в отрасъл ВиК".

Все още продължават преговорите с Еврокомисията, за да бъде одобрена новата програма „Околна среда“, каза заместник-министърът. Припомняме, че Брюксел поставя като условие за финансирането на водния сектор да бъдат изготвени прединвестиционни проучвания по региони. Това обаче може да отнеме 2 или 3 години, в които няма да се строи водна инфраструктура.

Затова България е представила списък с проекти, които не са получили финансиране по досега действащата програма „Околна среда“ 2007 – 2014. Сред тях са например водните цикли на Добрич, Асеновград, Пловдив, Смолян и Плевен. Те включват питейна вода, канали за отпадна вода и пречиствателни станции.

На конференцията стана ясно, че средно 20% от разходите на ВиК операторите са за покриване на използваната електроенергия, приблизително колкото са разходите за заплати на служителите.

„Има огромен потенциал за оптимизирането на тези разходи, той трябва да се усвои, защото с добавянето на нови пречиствателни и помпени станции тези разходи ще се увеличават“, коментира Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Според него тези разходи могат да се оптимизират първоначално с обучения на персонала, а старите съоръжения да бъдат заменени.

„Това може да стане през бизнес плановете на ВиК дружествата и да бъде платено през цената на водата или чрез публично-частни партньорства. През ОПОС ще се финансират предимно проекти за канализирането и пречистването на отпадъчните води, но има опция при доказване на добър проект да бъдат отпуснати средства“, смята експертът.

Той отрече построените досега нови пречиствателни станции да са се отразили на цената на водата. С новите бизнес планове, които дружествата трябва да представят до края на годината, новите съоръжения неизбежно ще бъдат отразени в цените и ще има повишение, смята Иван Иванов.    

Той припомни, че загубите на вода в страната са над 60%, но има региони в страната, където по трасето се губят над 75%. Големи загуби има например в Добрич, посочи Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още