IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Две са ключовите теми за развитието на ВиК сектора

На първо място трябва да е ясно кой ще е бенефициент по ОП „Околна среда“ за проектите в сектора, смята регионалният министър

12:45 | 11.02.15 г.
Павлова: Две са ключовите теми за развитието на ВиК сектора

Два са ключовите моменти, по които да се постигне национално съгласие, за да може България да получи пари по ОП „Околна среда“ за програмния период 2014 – 2020 година за ВиК сектора.

На първо място е необходимо да е ясно кой ще бъде бенефициент по програмата – общините или ВиК операторите, както и да се защити пред Европейската комисия нуждата от безусловно необходими за страната ни проекти.

Това е коментирала по време на първото заседание на Съвета за координация на реформата в сектора регионалният министър Лиляна Павлова.

„Ако следваме логиката на програмата, такава, каквато е в момента, първите инвестиции по Оперативна програма „Околна среда“ в страната ще могат да бъдат реализирани след изготвянето на регионалните прединвестиционни проекти в края на 2017 година“, каза Павлова, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.

По тази причина и страната ще отстоява позицията си да има възможност да реализира безусловно необходимите проекти. „Темата е повдигната пред Европейската комисия и въпреки някои принципни различия в подхода, тече диалог“, обясни още регионалният министър.

Това беше причината за създаването на Съвета за координация на реформата в отрасъл ВиК. Той ще оказва съдействие в процеса на провеждането на реформата в отрасъла, посочи регионалният министър. 

Като ключови области за изпълнение на реформата във ВиК, за по-бързото изпълнение на които Съветът ще трябва да помогне, министър Павлова определи влизането в сила на договорите, които ще се сключват между асоциациите по ВиК и операторите, опубличаването на активите, реформирането на регулатора, изготвянето на регионални прединвестиционни планове, финансовият инженеринг в сектора и окрупняването на операторите.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още