IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е похарчил неправомерно около 7 млрд. евро през 2013 г.

Най-често грешки се допускат в регионалната политика и земеделието

17:50 | 05.11.14 г.
<p>
	Резултати от тестовете с посочен процент грешки. <em>Графика: Европейска сметна палата</em></p>

Резултати от тестовете с посочен процент грешки. Графика: Европейска сметна палата

Европейският съюз е похарчил неправомерно около 7 млрд. евро през 2013 г., съобщи Витор Калдейра - директор на независимата група одитори, проверявали сметките на Брюксел. Отсега нататък трябва да има по-внимателно управление и контрол на европейските фондове, заяви Калдейра, цитиран от БНР.

Европейската сметна палата съобщи, че две области, където най-често се допускат грешки с разходите, са регионалната политика с 6,9% и развитие на селските райони, рибарство и здравеопазване с 6,7%.

Еврокомисарят за бюджета Кристалина Георгиева заяви, че Комисията ще направи повече, за да сложи край на грешките.

„За мен това е от изключителна важност - да успеем да оползотворим  напълно жертвите на нашите данъкоплатци и да спечелим доверието им. Осъзнаваме, че ни предстои много работа“, коментира тя.

Бюджетът на ЕС се дебатира в момент, когато икономиката на континента е в застой и много страни членки трябва да въведат строги ограничения на разходите.

Според доклада на Европейската сметна палата приходите и поетите задължения на ЕС за 2013 г. като цяло са законосъобразни и редовни. Плащанията за същата година обаче са засегнати съществено от грешки.

Вероятният процент грешки, който измерва нивото на нередности, при плащанията за 2013 г. е 4,7 %, което е близко до стойността от 2012 г. (4,8 %).

Според одиторите органите в държавите членки са разполагали с достатъчно информация, за да открият и коригират грешките, преди да поискат възстановяване на разходите от Комисията.

Бюджетните разходи на ЕС през 2013 г. възлизат на 148,5 млрд. евро, или приблизително 290 евро за всеки гражданин на ЕС. Тези разходи се равняват на около един процент от брутния национален доход на ЕС и представляват приблизително два процента от общите публични разходи на държавите членки на ЕС, припомнят одиторите.

Те дават за пример като типични грешки плащанията за разходи, които са били недопустими, или при които се констатира неправилно прилагане на правилата за обществени поръчки.

Проверяващите констатират, че при разходването на средствата на ЕС през програмния период 2007—2013 г. фокусът е бил върху принципа „използваш или губиш“ и върху съответствието с правилата, а не върху постигането на добри резултати.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още