Учени от Евросюза и Турция, обединени в рамките на проекта Noshan, търсят успешна формула за превръщане на хранителните отпадъци във фураж, съобщава Европейската комисия.
Въпросът, на който те трябва да намерят решение, е сериозен, защото се очаква глобалното търсене на хранителни продукти да нарасне със 70% до 2050 г., а рязкото увеличение на използваната биомаса ще окаже допълнителен натиск върху земеделието.
Затова няколко научноизследователски проекта, финансирани от Евросъюза, са фокусирани върху изхранването на световното население, без да се уврежда околната среда.
ЕС инвестира над 4 млрд. евро в научни изследвания и иновации с цел развитие на европейска биоикономика, която да оползотворява в максимална степен възобновяемите биологични ресурси. Земеделието е от ключово значение за производството на храни и устойчивото управление на природните ресурси, както и за развитието на селските райони.
ЕС изнася хранителни продукти на стойност 76 млрд. евро, или 18% от световния износ на храни. В Съюза, както и в другите региони по света, селскостопанските отпадъци са проблем за земеделските стопани и са свързани с разходи за данъкоплатците — между 55 и 99 евро на тон.
Учените, които работят по проекта Noshan, търсят как да бъде намалена зависимостта на Европа от вноса на фураж.
Очаква се това да доведе до създаването на нови работни места, а идеята ще е от полза за селските райони, където растежът не е така интензивен като в градовете, а фуражната промишленост е мощна движеща сила на икономиката.
„Една трета от храната, произвеждана в света за консумация от човека, се губи или изхвърля — общо 1,3 млрд. тона на година, а голяма част от тези отпадъци се генерират при преработването на храни“, обяснява научният координатор на Noshan Монсе Хорба от технологичния център LEITAT в Испания.
„Равнищата на изхвърляне на отпадъци са най-високи при плодовете и зеленчуците. Това представлява голямо разхищение на ресурси, включително вода, земя, енергия, труд и капитал“, отчита изследователят.
В рамките на проекта хранителни отпадъци — най-вече плодове, зеленчуци и млечни продукти ще се превръщат във фураж при ниски разходи и ниска консумация на енергия.
Екипът включва научноизследователски центрове, университет и предприятия от 6 страни от ЕС и Турция. Той започва работа по проекта през 2012 г. с извършването на оценка на различни видове отпадъци. Въз основа на това е създадена база данни с потенциални съставки на фуражи. Когато проектът приключи през 2016 г., екипът вече ще е наясно и кои са най-добрите технологии за извличане и подобряване на всеки вид отпадъци.
Очаква се благодарение на процесите, разработени по проекта, агропроизводителите да могат да възстановяват калориите, съдържащи се в изхвърлените храни и енергията, изразходена за производството на тези храни, както и да намалят значително потреблението си на вода (хранителните отпадъци са свързани с над една четвърт от потреблението на сладка вода в света). Очакваният краен резултат е да се намали растящата конкуренция между производството на храни и на фуражи — и двете се нуждаят от земя и вода.
„Биоикономиката в Европа е на стойност 2 трлн. евро и осигурява 22 млн. работни места, поради което е сред приоритетите на „Хоризонт 2020“, отчита еврокомисарят за научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин.
Проектът Noshan е получил финансиране в размер на малко под 3 млн. евро по Седмата рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие (2007 — 2013 г.). В него участват научноизследователски институти, университет, големи предприятия и малките и средни предприятия (МСП) в хранителния сектор от Испания, Белгия, Италия, Германия, Франция, Холандия и Турция.
преди 10 години Като се има предвид, че така наречените хранителни отпадъци са нефтени продукти поне 80%, то какъв им е проблема? отговор Сигнализирай за неуместен коментар