IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От всички оперативни програми най-напреднала е работата по "Човешки ресурси"

Напредък има и в преговорите по програма „Региони в растеж“, отчете Илияна Цанова

17:57 | 23.09.14 г. 1
От всички оперативни програми най-напреднала е работата по "Човешки ресурси"

От всички оперативни програми в най-напреднала фаза е работата по програма „Човешки ресурси“. По нея са постигнати конкретни договорености с ЕК и финалният вариант утре ще бъде разгледан от Министерския съвет. Това е било отчетено на работна среща на вицепремиера по управление на евросредствата Илияна Цанова с ресорните зам.-министри и ръководители на управляващите органи, съобщиха от пресслужбата на МС.

Според съобщението техническите срещи с Еврокомисията за отразяване на официалните коментари по проектите на оперативните програми 2014-2020 г. се осъществяват според заложения план.

В началото на август седем програми получиха коментари от Брюксел, като повечето от тях вече са отразени и са започнали преговори по същество.

Тази седмица се очаква Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) да получи първите коментари. Единствено програма „Морско дело и рибарство“, чието изготвяне е забавено през първата половина на годината, не е изпратена в Брюксел. След като забавянето е наваксано, програмата ще бъде подадена до края на месеца.

От средата на септември технически срещи със съответните дирекции в ЕК са провели ръководителите на оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“, „Региони в растеж“, „Човешки ресурси“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Предстоят преговорите за програмите „Транспорт“ (на 26 септември) и „Околна среда“ (на 30 септември). Очаква се конкретна дата за ОП „Добро управление“.

Напредък има и в преговорите по програма „Региони в растеж“. Двете страни са обсъждали варианти по повод предложението да бъдат финансирани 67 града, включително обособяването на водещи центрове и към тях малки градове с подкрепящи функции.

Припомняме, че България настоява пред ЕК 67 града да получат финансиране по програма „Региони в растеж”, а от Брюксел предлагаха средствата да се концентрират в 5 до 10 големи града, за да се постигне действителен растеж, а не разпиляване на ресурса. Целта е населените места да получат средства за интегрирано градско развитие.

Днес е отчетено още, че по отношение на инвестициите в здравеопазването безспорен приоритет е спешната медицинска помощ. Останалите инвестиции са обвързани с конкретни реформи в сектора.

Напредък отчита и новата програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чийто актуализиран вариант е изпратен в Брюксел.

В рамките на днешната среща са коментирани и видът и размерът на финансовите инструменти, чието използване ЕК силно препоръчва по всички приоритетни оси на програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Анализите, които скоро предстои да бъдат завършени, ще определят параметрите на финансовите инструменти и по други програми – „Околна среда“, „Регионално развитие“ и „Човешки ресурси“. Било е подчертано, че това е подходящ механизъм за привличане на частен ресурс и финансиране на повече проекти.

Очаква се до 15 октомври актуализираните варианти по оперативните програми да бъдат изпратени в Брюксел, след което Комисията може да изпрати отново коментари или да покани управляващите органи на среща.

„Отчитаме максимална мобилизация както на политическо, така и на експертно ниво за отразяването на коментарите на ЕК и решаването на отворените въпроси“,  коментира Илияна Цанова.

Тя се ангажира след края на първия кръг от преговорите резултатите да бъдат отчетени публично.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Да вижда се. Точно за това човешкия ресурс който остава в българия е този които никой не иска.... ромите например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още