IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остров Св. Анастасия привлече 28 хил. туристи от май

Община Бургас приключи европейския проект за превръщането на острова в туристическа дестинация

15:01 | 19.08.14 г.
<p>
	О. Света Анастасия. Снимка: <em>Официален сайт на острова</em></p>

О. Света Анастасия. Снимка: Официален сайт на острова

От 15 май до средата на август 28 хил. души са посетили туристическата дестинация о. Света Анастасия, отчетоха от община Бургас. Проектът, осъществен в периода ноември 2011 – август 2014 година, получи европейско финансиране в размер на малко над 5 млн. лева по програма „Регионално развитие“.

Освен реставрацията на обекти на острова и развитието му като туристическа дестинация, по проекта беше направено и обновяване на Моста в Морската градина на Бургас. Оттам тръгват корабите, които возят туристи към острова. Един от тях е и катамаранът „Анастасия“. 

Корабът, на стойност 910 хил. лева, беше закупен изцяло със средства от ЕС. Той беше доставен в началото на август на общината, а на 15 август беше и официално кръстен на специална церемония на пристана. Досега три кораба возеха туристи към острова - „Диана“, „Афала“ и „Кук“, става ясно още от сайта на морската община.

За реализацията на проекта „Културно-историческо наследство на о. Света Анастасия“ бяха открити около 100 работни места, 20 от които ще бъдат постоянни, отчетоха ръководителите на проекта.

При изпълнението на проекта беше изградена туристическа инфраструктура – ресторант, къща за гости, лекарна и музей. Направена беше и реставрация на църквата „Възнесение Господние“, част от манастира, разположен на острова. 

Една от атракциите е фарът на острова, запален за първи път през 1914 година. През 1932 година той е електрифициран и модернизиран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още