IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има опасност да бъдат загубени 24 млн. лева по програма "Транспорт"

Започва инспекция и анализ на забавените проекти, заяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова

14:09 | 15.08.14 г. 1
Има опасност да бъдат загубени 24 млн. лева по програма "Транспорт"

Има опасност да бъдат загубени 24 млн. лева по Оперативна програма "Транспорт". Това обяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова при представянето на екипа си.

Тя уточни, че е получила днес предварителен одиторски доклад от Брюксел и че екипът й има два месеца да поправи грешки в инфраструктурни проекти, за да се намали сумата, която Европейската комисия може да отреже, съобщи Нова телевизия.

До момента по програма "Транспорт" са разпределени и разплатени 63% от евросредствата или близо 2,5 млрд. лева, каза още новият служебен министър.

"Това е предварителен доклад и ние разполагаме с два месеца, за да отговорим на всички констатации по него, за да минимизираме тази финансова корекция или тя да отпадне изцяло“, коментира министърът.

Затова приоритет за министерството е загубите по оперативната програма "Транспорт" да бъдат минимизирани.

"Ако до края на годината успеем да разплатим 82 млн. евро, няма да имаме проблем в усвояването на средствата", каза Ангелкова, цитирана от БТА. В момента се изчислява точният размер на евентуалните загуби по рисковите проекти.

Започва инспекция и анализ на забавените проекти, свързани с изграждането на автомагистрала "Струма" - Лот 4, магистрала "Марица"- Лот 1, както и жп линията Пловдив - Свиленград, каза министърът.

Ангелакова ще работи приоритетно и по проекта "Свързана Европа", конкретно трасето Видин - София, както и София - Драгоман. От транспортното министерство се надяват до септември да бъдат готови с железопътен проект, както и с проект по навигацията по река Дунав, който да представят на ЕК.

Ведомството ще направи и задълбочен анализ на финансовото състояние на БДЖ и НКЖИ.

Министър Ангелкова представи и екипа си. Доц. Камен Спасов е с ресор електронно управление, информационни технологии и съобщения, а Георги Тодоров, който досега изпълняваше тази длъжност, ще отговаря за всички видове транспорт. Красимира Стоянова е началник на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ако там оперират БСП протежетата може и повече да загубим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още