IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК започва съдебни процедури срещу 24 държави заради енергийната ефективност*

Срещу България също има започната наказателна процедура заради неприлагане на директивата

16:34 | 13.08.14 г.
ЕК започва съдебни процедури срещу 24 държави заради енергийната ефективност*

Европейската комисия е започнала съдебни процедури срещу 24 държави от ЕС заради неизпълнение на задълженията им по прилагането на Директивата за енергийната ефективност, съобщи Ройтерс. От агенцията не посочват конкретно за кои държави става дума, но срещу България също има започната наказателна процедура в тази връзка.

По време на традиционния обеден брифинг в Брюксел говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер потвърди за началото на съдебните процедури и посочи, че те ще бъдат водени срещу „над 20 държави от ЕС“, но не уточни за кои точно става въпрос.

Тя коментира единствено казуса с Германия, която не е дала отговор на Комисията в предвидения двумесечен срок за предприетите мерки във връзка с наказателната процедура.

Холцнер обясни, че в такива случаи - когато няма комуникация между ЕК и страната, започването на съдебните действия е автоматичен процес.

Директивата за енергийната ефективност влезе в сила през 2012 година, като целта й е да подпомогне плановете на ЕС за намаляване на енергийното потребление с 20% до 2020 година. Досегашните анализи на ЕК показват, че като цяло общността покрива част от целите в директивата, например в частта за изолацията на жилищата, посочва Ройтерс. Целите, които не са свързани със санирането на сгради обаче все още изостават.

Припомняме, че бившият вече министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира преди месеци, че правителството е предприело необходимите действия и започнатите наказателни процедури срещу страната ни в енергетиката ще отпаднат. Тогава той визира и промени в Закона за енергийната ефективност, които са възникнали във връзка с наказателната процедура по казуса.

Наказателната процедура заради неизпълнение на задълженията ни като страна членка и неприлагане на директивата беше започната в мандата на предходното служебно правителство – през пролетта на 2013 година

От Министерството на икономиката и енергетиката припомнят, че беше разработен изцяло нов Закон за енергийната ефективност. Той обаче не беше разгледан от Министерския съвет и предишното Народно събрание заради оставката на предходното правителство. Очакванията на ведомството са той да бъде приет от следващото Народно събрание.

Съдебните процедури са обикновено втората стъпка от наказателните процедури, които започва Европейската комисия. първоначално Брюксел изпраща писма със своите опасения за нарушения на законодателството и очаква в двумесечен срок отговора на съответната държава. Ако такъв не се получи или не е удовлетворяващ, се пристъпва към изпращане на документацията по казуса в Съда на ЕС. 

* Актуализирано с позицията на Министерството на икономиката и енергетиката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още