Европейската комисия одобри включването на два български продукта към списъка с храни със защитени наименования. Това са филе "Елена" и "Луканка Панагюрска", съобщиха от пресцентъра на ЕК.
В списъка са включени храни от ЕС със защитени наименования за произход, защитени географски указания и традиционни специалитети.
В съобщението се посочва, че филе "Елена" e сушен суров месен продукт, направен от свинско филе с произход от град Елена в северната част на България, в подножието на Еленския балкан. Панагюрската луканка е много популярен колбас, направен от прясно говеждо месо и прясно свинско месо по традиционен метод.
Справка в портала за земеделие и развитие на селските региони показва, че заявлението с искането за включване на филе "Елена" към списъка със защитени наименования е внесена още през юли 2012 година. То е внесено от Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“.
Заявлението за луканката е подадено през март 2013 година.
Двата деликатеса допълват списъка с 1200 защитени продукта от целия ЕС. В списъка още от 2011 г. фигурира един български специалитет от месо – Горноооряховския суджук.
За одобрение и включване в списъка чакат още два месни продукта от България, както и българското розово масло.