IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екоминистърът очаква през юли да тръгнат плащанията по програма "Околна среда"

В момента има контролирано изпускане на язовирите, заяви Станислав Анастасов

10:09 | 27.06.14 г.
Екоминистърът очаква през юли да тръгнат плащанията по програма "Околна среда"

Напълно реални са шансовете плащанията по оперативна програма „Околна среда“ да бъдат размразени. Решението се очаква към края на юли. Това съобщи министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов пред БНР.

Припомняме, че от ноември 2013 г. плащанията по програмата са блокирани от Еврокомисията заради открити нарушения при обществените поръчки, организирани от общините. Много населени места са разкопани заради ВиК проекти, финансирани по програмата, но извършената строителна дейност не се заплаща на изпълнителите. В момента се уточняват финансовите санкции за проектите с нарушения.

"Днес ще коментираме с финансовия министър средствата от бюджета, които да бъдат отпуснати. Правим всичко възможно проектите на общините да не спират", каза Анастасов. За разплащане на общините с изпълнителите по текущите проекти в момента са необходими около 147 милиона лева, уточни той.

По повод смяната на Спиридон Александров, който досега временно беше ръководител на Управляващия орган на програмата, с експерта от МОСВ Яна Георгиева, министърът коментира, че е изтекъл 6-месечният срок, за който  Александров е бил назначен.

По думите му Яна Георгиева е експерт с дългогодишен опит и добри контакти в Брюксел. Спиридон Александров е работил много добре с Еврокомисията и е предприел  необходимите мерки, след като Брюксел поиска одит на програмата, отчете  Анастасов.

Скоро кадровият въпрос ще бъде решен с конкурс.

Относно програмата Станислав Анастасов допълни, че след одитите са взети всички мерки за подобряване на контролните механизми. Той призна, че действително е имало проблеми с обществените поръчки. ”ЕК отчита напредък при структурните и кадрови промени в Управляващия орган на програмата“, твърди екоминистърът.

На въпрос за споровете около бъдещия национален парк „Българско Черноморие“ - за това какви територии може да бъдат включени в него,  Анастасов прехвърли отговорността към парламента. Той обясни, че Народното събрание преди година е възложило да се проучи възможността да се създаде националният парк и това е направено от експерти на МОСВ и БАН. Докладът ще бъде представен пред депутатите и те ще решат дали да има парк и под каква форма да се случи той, заяви министърът.

По повод наводненията във Варна и Добрич Анастасов каза, че в най-пострадалия варненски квартал – "Аспарухово", са открити незаконни сметища и запушени канализационни шахти. Експертите на РИОСВ трябва да установят дали това е било налице и преди бедствието.

Ежедневно се правят проверки на нивата на речните басейни. В момента има контролирано изпускане на язовири, съобщи още министърът.

Той допълни, че е възложил на на басейновите дирекции да направят картотека на сухите реки в страната. Има много сухи речни корита, които при обилни валежи стават опасни, както в случая с язовир „Ботево“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още