IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК възстанови на България 863 млн. евро за земеделски плащания

Това са всички предявени от фонд "Земеделие" пари за субсидии за последното тримесечие на 2013 година и директните плащания досега

18:30 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК възстанови на България 863 млн. евро за земеделски плащания

Европейската комисия е възстановила общо 863 млн. лева на ДФ „Земеделие” за плащанията по субсидиите за последното тримесечие на 2013 година и за директните плащания на фермерите от началото на тази година.

Средствата за субсидии от октомври до декември 2013 година са 284,5 млн. лева. 578,5 млн. лева са предявените и възстановени от 16 октомври 2013 година досега средства по линия на директните плащания и селскостопанските пазарни механизми.

Това съобщиха от фонд „Земеделие”, с уточнението, че последното плащане от Брюксел е било извършено на 11 юни и е в размер на почти 85 млн. евро.

Реално ЕК е възстановила всички средства, платени от фонда по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през последното тримесечие на 2013 г., както и средствата, платени до момента по директните плащания и селскостопанските пазарни механизми.

Фондът не е предявил претенции за плащания в размер на 2,9 млн. евро, защото са били открити нарушения при провеждането на обществените поръчки, организирани от общините. Става въпрос за проекти по мерките за обновяване на населените честа (322) и „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” (мярка 321), уточниха още от фонда.

На 9 юни приключи и схемата за подаване на заявления по различните схеми за директните плащания. Получени са 137 хил. заявления.

Крайният срок за подаване на документите беше 15 май (без санкции) и до 9 юни – със санкции в размер на 1% за всеки ден закъснение. Новият момента в кампанията за тази година е Схемата за преразпределително плащане.

Тя предвижда по-високо плащане на площ за първите до 30 хектара, за които земеделският стопанин е получил подпомагане по Схемата за единно плащане на площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още