IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът трябва да одобри новата програма за селските райони до 20 юни

От средата на юни до средата на юли ще бъдат подготвени някои от важните наредби, свързани с финансирането на младите фермери

11:54 | 13.06.14 г.
Кабинетът трябва да одобри новата програма за селските райони до 20 юни

До 20 юни Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г. трябва да бъде одобрена от правителството, а до 1 юли – да бъде представена в Брюксел. Това коментира пред журналисти министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който участва в дискусия за програмата, организирана от агроминистерството.

Министърът допълни, че в периода 15 юни – 23 юли ще бъдат подготвени и някои от важните наредби, които имат отношение към подготовката на проектите на младите фермери. Мярката се планира да бъде отворена до дни с бюджет от около 20 млн. евро, или една четвърт от парите за младите фермери.

Еврокомисията даде възможност на държавите от Европейския съюз (ЕС) да отворят мярката за финансиране на младите фермери преди окончателното одобрение на оперативните програми заради забавените преговори по Общата селскостопанска политика.

Греков допълни, че най-вероятно ще бъдат намалени парите за консултантски услуги по новата Програма за селските райони, за да има повече пари за земеделските производители. Припомняме, че в нея е заложен бюджет от 150 млн. евро за консултантски услуги.

Агроминистърът подчерта, че основните цели на новата програма са по-високата добавена стойност на земеделието, създаването на повече работни места, както и спиране на обезлюдяването на селските райони.

„Не храня голяма увереност, че ще можем да достигнем земеделските производители от Европа, но сме направили голяма крачка. Предстои много, за да се доближим до европейските фермери, нашите производители да стигнат онова ниво като диалог, средства, възможности, образованост, информация и пазари”, коментира той.

Греков припомни, че приоритет в новата Програма са интензивните отрасли зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство, както и преработвателната промишленост и съвременните хидромелиорации.

Акцент в Програмата са и малките семейни стопанства, които преобладават в агросектора в България и се явяват „гръбнака” на земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още