IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не възнамерява да спира плащанията по “Транспорт” и “Конкурентоспособност”

Според говорител на Комисията не трябва да се бърза със Споразумението за партньорство с България, тъй като е важно качеството

21:10 | 10.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК не възнамерява да спира плащанията по “Транспорт” и “Конкурентоспособност”

Засега Европейската комисия не възнамерява да спира плащания по оперативните програми “Транспорт” и “Конкурентоспособност”, е заявила пред националната телевизия говорителят на Европейската комисия Ширин Уилър.

По-рано днес президенът Плевнелиев изрази опасения за спиране на плащанията и по тези програми след замразяването на средствата по "Околна среда" и „Регионално развитие“. Темата с проблемите при усвояването на средствата от ЕС ще бъде сред обсъжданите на предстоящото извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни.

Запитан счита ли, че е под въпрос финализирането на Партньорското споразумение с Европейската комисия за новия програмен период 2014-2020 г., президентът посочи, че работата по проекта на Споразумение може да бъде продължена успешно както от правителство в оставка, така и от служебен кабинет.

Говорителят на ЕК даде подробности и за коментарите на Европейската комисия по Споразумението за партньорство с България през следващите десет години. То е обсъждано между България и Комисията в продължение на 14 месеца и според Уилър през това време е отбелязан напредък.

Споразумението е стратегически документ, който дава светлина за всички плащания, които Европейската комисия ще прави към България през следващите десет години. Той е качен на сайта eufunds.bg. В него се правят препоръки в различни области, например неотложна реформа на здравеопазването, административна и съдебна реформа, изоставане в инвестициите за осигуряване на широколентов интернет. 

“Важно е да не се позволява този документ да става жертва на политически натиск, да бъде избързано с него, защото в крайна сметка е важно качеството. Този документ няма нищо общо със спирането на пари по минали програми, той е за бъдещето, за да може плановете за следващите десет година да бъдат добри”, посочи Уилър.

През следващите месеци България и всички останали страни от Европейския съюз ще имат още време за преговори с Европейската комисия, след което ще се пристъпи към съставяне на новите оперативни програми. 

(БНТ)


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 10 години
Аз на някаква си ЕК ли да вярвам или на вечно ухиления ни на верев президентин? ЕК разбира се лъже, затова има толкова много евроскептици. А Роско Юлиянин не лъже. Той просто говори каквото му се иска. Нищо, че е във вреда на държавата и държавността. Има кой да плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още