IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въвежда по-строги правила при вноса на цитруси от Южна Африка

Мярката е заради заболяване на растенията в страната и се случва в разгара на активния за Южна Африка сезон на цитрусовите плодове

10:21 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС въвежда по-строги правила при вноса на цитруси от Южна Африка

По-строги мерки ще бъдат прилагани при вноса на цитрусови плодове от Южна Африка в ЕС, става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК). Мярката е извънредна и е във връзка с появата на заболяване по растенията в отделни зони на страната.

Става дума за плесен, която причинява появата на черни петна по плодовете. Заболяването не е опасно за хората, но унищожава растенията, уточняват от Еврокомисията.

Промяната в режима предвижда вносът да бъде придружаван с документация за третирането с химикали на растенията. Местата, където се пакетират плодовете, ще бъдат подложени на задължителен регистрационен режим, а цитрусовите градини ще бъдат инспектирани от експерти. Властите в Южна Африка трябва да извършат и допълнителни инспекции и да изследват образци от всеки вид цитруси.

Южна Африка е един от големите вносители на цитрусови плодове в Европа. В активния сезон (от април до ноември) през 2013 година на Стария континент са внесени около 600 хил. тона, основно портокали, което представлява 1/3 от общия внос на цитруси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още