IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пещера с цветни сталактити край Белоградчик става достъпна за туристи

Проектът е по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия на стойност близо 50 хил. евро

12:32 | 18.05.14 г.
<p>
	В пешера &quot;Венеца&quot; ще има пешеходна пътека, парапети и осветление. <em>Снимка: БТА</em></p>

В пешера "Венеца" ще има пешеходна пътека, парапети и осветление. Снимка: БТА

Красивата пещера край Белоградчик - "Венеца", ще стане достъпна за туристи още това лято, съобщи кметът на село Орешец Костадин Филипов. В края на март фирмата, която е избрана след обществена поръчка, трябва да започна благоустрояване на скалните лабиринти на пещерата, съобщи  БТА.

Дейностите по достъпността до пещера "Венеца" са по европейски проект, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Общата стойност на проекта е 49 789 евро.

За кратък срок ще бъдат изградени 400 метра път, паркинг и информационен пункт до входа на новата подземна забележителност. Вътре ще има пешеходна пътека, парапети и прокарано осветление. В пещерата ще могат едновременно да влизат по 15 души.

Проектът "Чудните пещери" предвижда да се извърши освен благоустрояване на района около пещерата "Венеца", и на нова зала от пещерата "Райкова печ", която се намира в градчето Майданпек до град Бор, Сърбия.

Пещерата е открита през 1970 година след взривни работи в каменната кариера. На следващата година е обявена за природна забележителност, заради изключително красивите си калцидни образувания и ледени кристали. Те наподобяват цветя, стълбове, животни.

За разлика от образуванията в другата известна пещера във Видинско - "Магура", тези във "Венеца" са цветни. Досега тя бе достъпна само за пещерняци със специална екипировка.

Пещерата е разбивана няколко пъти досега. При набезите са чупени сталактити и сталагмити, които са образувани в продължение на милиони години. За да се съхрани пещерата, преди години входът й е бил запечатан с бетон, а отскоро има и охрана.

Припомняме, че през 2011 г.  община Враца спечели проект за развлекателен парк в пещерата "Леденика" за 5,2 млн. лв. Проектът бе финансиран по схемата за туристически атракции към оперативна програма "Регионално развитие". В момента входът на пещерата е разкрасен с големи фигури на анимационни герои, но посетители недоволстват, че  изпълненото досега е със съмнителни естетически качества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още