IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се до седмица кабинетът да одобри програма „Региони в растеж“

Най-много средства са предвидени за енергийна ефективност

14:07 | 15.05.14 г.
Очаква се до седмица кабинетът да одобри програма „Региони в растеж“

На 21 май оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъде внесена за разглеждане в Министерския съвет. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Тя представи последния, четвърти вариант на програмата и разпределението на средства по различните направления. Общият индикативен бюджет на  „Региони в растеж“ е малко под 1,6 млрд. евро, съобщи министърът.

По ос 1 на програмата - устойчиво градско развитие, е предвидено финансиране от 262 млн. евро за енергийна ефективност. Както беше съобщено и при предишните варианти на програмата, евросредствата ще покриват 75% от разходите за проекти за енергоспестяване при жилища частна собственост.

Ще се финансират и мерки за енергийна ефективност с проекти, изпълнявани от общини,  колежи, университети и студентски общежития.

За подобряване на градската среда са предвидени 270 млн. евро, за общинска образователна инфраструктура – 89 млн. евро, за социална инфраструктура и социални жилища – 163 млн. евро, а за интегриран градски транспорт – 143 млн. евро.

По втората ос на програмата са предвидени 133 млн. евро за регионална образователна инфраструктура с цел създаване на модерни образователни услуги.

За регионална здравна инфраструктура по третата ос на програмата са заложени 84 млн. евро. Акцентът ще е върху модернизирането на спешната помощ и болниците за долекуване, посочи Терзиева. Тя препомни, че реформата на спешната помощ вече е започнала с бюджетни средства.

По четвъртото направление на програмата са заложени 51 млн. евро за регионална социална инфраструктура. С тях ще се финансира деинституционализацията на социалните услуги на територията на цялата страна.

За регионален туризъм по ос 5 са предвидени 127 млн. евро, по ос 6 за  регионална пътна инфраструктура бюджетът е 194 млн. евро, за превенция на риска от свлачища по ос 7 са заложени 20 млн. Евро. Терзиева припомни, че за превенцията от наводнения отговаря екоминистерството.

По последното направление - техническа помощ, бюджетът, който се залага, е 52 млн. евро.

Министърът съобщи, че държавата и общините ще отстояват обща позиция със средства от програмата да се финансира интегрираното градско развитие на 67 града и в този вариант прорамата ще бъде пратена на европейската комисия. Брюксел обаче настоява инвестициите да се концентрират в 5 до 10 града. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още