IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата програма „Околна среда“ ще финансира приоритетно ВиК инфраструктурата

Най-малко средства са заделени за качеството на въздуха и превенция на наводненията

09:04 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новата програма „Околна среда“ ще финансира приоритетно ВиК инфраструктурата

Текстът на програмата отчита, че основен източник на замърсяване са фините прахови частици (ФПЧ) в почти всички големи населени места и превишените норми на азотен диоксид в атмосферния въздух в две общини в страната - Столична община и община Пловдив.

За тези 29 общини са разработени и се изпълняват програми за намаляване на замърсителите и достигане на установените норми. Срокът за действие на програмите е краят на 2013, 2014 или 2015 г. Проблемът е, че засега предлаганите мерки за намаляване на емисиите нямат съществен ефект.

Основен източник на ФПЧ са битовото отопление през зимата, транспортът и различни индустриални източници на емисии, също и прашните пътни настилки.

Предложените мерки в програмата са основно административни - по тази ос ще се финансира преглед и анализ на общинските програми, с цел в тях да бъдат включени адекватни мерки.Ще се подпомага и изграждането, при необходимост, на системи за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха при неблагоприятни метеорологични условия. Очаква се да бъде осигурена многофункционална почистваща техника за големите градове. Подкрепата по тази ос ще бъде насочена и към изпълнението на пилотни проекти.

14,65% от средствата по ОПОС ще са насочени за изпълнение на мерки за управление на битовите отпадъци, пише в проекта.

Предвид големия дял от територията на страната, попадащ в мрежата Натура 2000, се планира със 6,78% от средствата да се финансират опазването и  възстановяването на видовете и местообитанията в екомрежата.

В текста на програмата се посочва, че общо 30% от бедствията в България в периода 1974-2006 г. са наводнения. В резултат от тях страната понася огромни загуби. Затова 3,35% от средствата в оперативната програма  ще бъдат насочени към изграждането на адекватна инфраструктура, която да е в състояние да се справи с големи обеми вода, формирани за кратко време.

В допълнение се предвижда и създаването на Национален център за управление на водите в реално време.

В началото на годината стана ясно, че бюджетът на новата ОПОС ще е малко под 2 млрд. евро.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още