IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корекциите за нарушенията по ОП "Околна среда" ще бъдат индивидуални

Досега сигналите на МОСВ бяха, че ще има плоска корекция по парите от програмата, за да бъдат „размразени“ европейските плащания

11:24 | 22.04.14 г.
Корекциите за нарушенията по ОП "Околна среда" ще бъдат индивидуални

Финансовата корекция по отношение на откритите нередности по ОП „Околна среда“ (2007 – 2013 година) няма да бъде „плоска“, тоест определен процент от всички проекти по програмата, а индивидуална – само за прегрешилите общини, съобщи БНР.

Припомняме, че заради откритите системни грешки и нарушения при проекти, изпълнени в периода 2010 – 2013 година, от ноември 2013 година е спряно изплащането на европейските средства по ОП „Околна среда“. За да не спре изпълнението на проектите и средствата да бъдат усвоени, правителството прави плащания със средства от държавния бюджет.

На пръв поглед индивидуалната корекция е справедливо решение, но от друга страна в повечето случаи става дума за нарушения, породени от дупка в българското законодателство в областта на провеждането на обществени поръчки.

Проектите са минали всички проверки, дори и обжалвания на процедурата в съда. Затова и първите сигнали от Министерството на околната среда и водите бяха, че корекцията ще е плоска и ще обхване всички проекти.

В крайна сметка обаче 50 общини ще трябва да платят финансови корекции в размер на 129 млн. лева, става ясно от думите на зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Емил Савов пред националното радио.

Той посочи, че някои общини получават писма с наложени корекции, но все още от МОСВ не са публикували списък на всички прегрешили общини и в какъв размер ще бъдат налаганите корекции.

Според него последствията за някои от общините ще бъдат „повече от катастрофални“. Има риск проектите да не бъдат изпълнени, заради недостига на средства, породен от финансовата санкция, предупреди той. При неизпълнение на европейските проекти обаче трябва да се върнат всички средства, отпуснати за реализацията му.

„Това застрашава както програмата като цяло, така и желанието на общините въобще да кандидатстват при тази липса на правила за следващия програмен период“, обясни още Савов пред националното радио.

Според него решението на управляващия орган на ОП „Околна среда“ за индивидуални наказания е недалновидно. НСОРБ ще настоява общините и държавата да си "поделят" вината. Савов обаче изказа съмнение, че това ще стане, защото липсва диалог между управляващите и общините по този сериозен проблем. Все пак за утре е насрочена среща на представители на организацията и министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, допълни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още