IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трудно ще избегне санкциите от ЕС заради отпадъците

Започва строителството на система за управление на отпадъците в Хасково

16:30 | 08.04.14 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Министърът на околната среда Искра Михайлова и кметът на Хасково Георги Иванов (на снимката) направиха първа копка на система за управление на отпадъците за регион Хасково. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на околната среда Искра Михайлова и кметът на Хасково Георги Иванов (на снимката) направиха първа копка на система за управление на отпадъците за регион Хасково. Снимка: БТА

Няма вариант България да избегне санкциите от Европейския съюз заради забавянето в построяването на регионални депа за битови отпадъци. Това е станало ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, която днес направи първа копка на бъдещото депо край Хасково, съобщи Нова телевизия.

До 2009 година България трябваше да е закрила над сто сметища и да изгради около 20 депа със система за управление на отпадъците. На практика към момента има готови само две такива депа, а 109 от старите сметища все още функционират. Единственият вариант да избегнем финасовите санкции е да построим определените депа, които се финансират по оперативна програма „Околна среда” и то до 2015 г.

„Очаквам в средата на следващата година съдът да реши дали ние нарушаваме регламента, или не. По всяка вероятност решението ще бъде частично да. Решението, че сме нарушили правото на ЕС, е морално наказание за всяка страна член”, каза Искра Михайлова.

През лятото на миналата година тя обясни, че една от причините за забавянето били протестите на неправителствени организации и факта, че жителите на малките населени места са категорично против там да се правят сметища.

Днес започна строителството на регионална система за управление на отпадъците в Хасково. Проектът е на обща стойност 29,3 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г.. Изпълнител на проекта е община Хасково с партньори общините Димитровград и Минерални бани.

Искра Михайлова и кметовете на общините Хасково, Димитровград и Минерални бани направиха първа копка за стартиране на строителството, съобщиха от МОСВ.

По проект е предвидено изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци, инсталация за сепариране на отпадъците и производство на RDF-гориво от боклука с капацитет 42 тона годишно, инсталация за компостиране на зелени отпадъци, както и на пречиствателна станция за отпадъчни води.

Очаква се системата да обслужва 154 хил. жители от трите общини. Ще бъдат третирани 44 хил. т годишно, а старите сметища ще бъдат закрити. Срокът за изпълнение на проекта е до средата на януари 2015 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още