IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ настоява да се преработи бюджетът на Програмата за селските райони

Твърде много средства са заделени за консултантски услуги, заяви Десислава Танева

16:09 | 01.04.14 г.
ГЕРБ настоява да се преработи бюджетът на Програмата за селските райони

Да се преработи бюджетът на новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., като се намалят заложените консултантски разходи, настоява ГЕРБ. Според председателя на земеделската комисия в 41-то Народно събрание Десислава Танева в проекта за нова програма на агроминистерството акцентът не са производителите, а обслужващи сектори, съобщи БТА.

Предложени са мерки в полза на консултанти, обучители, организации и фирми за реклама, като парите, заложени за тях по програмата, са увеличени със 161 млн. евро, обясни Танева.

Положително е, че документът все още не е представен за одобрение пред Брюксел и може да бъде преработен, като акцентът се измести върху фермерите, вместо да се дават за яхти и хеликоптери или друг лукс, коментира Танева по повод публикациите, че с проекти по сега действащата програма може да се купуват луксозни автомобили.

В същото време, добави депутатът, за мерките, по които има най-голям интерес - млад фермер, хранително-вкусова промишленост, общинските мерки, бюджетите са намалени общо с 540 млн. eвро без обяснение.

Все още не са възстановени близо 390 млн. лв. по програмата, разплатени от ДФ "Земеделие" до края на м. г. Никъде не получихме доказателства, че парите ще бъдат възстановени на България, опасява се Десислава Танева.

От ГЕРБ, освен преразглеждане, искат и широк обществен дебат по новата програма, преди тя да бъде представена пред ЕК.

Депутатът Георги Андонов съобщи, че е внесъл и парламентарно питане към земеделския министър Димитър Греков за проблемите на тютюнопроизводителите. Той припомни, че средната изкупна цена на тютюна от последната реколта е по-ниска в сравнение с последните години. Вече е март, а все още няма изплатени субсидии от гласуваните 100 млн. лв. в Бюджет 2014, посочи Андонов.

Десислава Танева съобщи и за 7-8 извънредни одитни мисии от ЕК, вкл. и за акредитацията на ДФ „Земеделие“, за които се мълчи, и попита защо са тези проверки.

Тя определи като логично по принцип вчерашното предложение на земеделския министър за данък върху пустеещите земи, заради проблемите с окрупняването на нивите. Може ли обаче да има налог само за един вид земи, а за други не, попита Танева. Според нея първо трябва НАП да анализира колко са собствениците на такива земи и дали ще има събираемост на данъка. Общите приказки водят до грешни послания и до грешни стопански решения, подчерта депутатът.

Според бившите управляващи най-ефективната мярка за окрупняването на нивите е държавна помощ, с която да се компенсират всички разходи в една процедура за окрупняване при спазване на принципа за доброволност и зачитане волята на собственика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още