IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боянова: Има законови неясноти при авансовите плащания за общински проекти

Агроминистерството отрича България да рискува загуба на средства по ПРСР

11:18 | 30.03.14 г. 1
Боянова: Има законови неясноти при авансовите плащания за общински проекти

България трябва да промени Закона за обществените поръчки, защото в момента остават неуредени въпросите с авансовите плащания за общините, които са спечелили проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това коментира пред Investor.bg Светлана Боянова,  председател на Института за агростратегии и иновации.

Тя посочи, че в момента спечелилите проекти общини по две мерки на програмата -  по мерки 321 и 322, са получили авансови плащания – 50% от стойността на проектите в края на 2013 г. След като местните власти са провели обществени поръчки, се оказва, че изпълнителите са посочили стойности, по-ниски от преведеното авансово плащане.

Въпросът е при преговорите с Еврокомисията, какви аргументи имат представителите на агроминистерството, защото има риск да  загубим средства от авансовите плащания, твърди Боянова. Миналата година България е била посъветвана от одиторите тази ситуация да не се повтаря, допълва тя.

Рискът идва от това, че вече са ни обърнали внимание на един проблем, но ние още не сме се съобразили с препоръките. Би трябвало този въпрос да бъде уреден с промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) и в наредбата за двете общински мерки, както и във всички процедури и наръчници на фонда, препоръчва Боянова.

Според нея проблемът засяга освен сега действащата програма, така и новата за периода 2014-2020 г.

Тя припомни още, че по програмата има наддоговорирани проекти – надвишаващи предвидени бюджет. Затова въпросът е откъде се плащат авансите. Боянова пояснява, че общо 80 млн. евро са изплатените в края на 2013 г. аванси проектите.

Припомняме, че в края на миналата година Държавен фонд „Земеделие“ разплащаше по екшън план проекти по ПРСР, в противен случай България рискуваше да загуби около 280 млн. евро по програмата.

Общините чакат за видят какво ще се случи, защото договорите са им подписани под условие и рискът е проектите въобще да не стартират. Другият риск е да ни бъде наложена финансова корекция, твърди Светлана Боянова.

Междувременно от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че там не е постъпвал документ от Европейската комисия, в който да се изразява намерение за невъзстановяване на изплатени суми по ПРСР за 2013 година.
 
Към момента на България са възстановени 290 млн. лв., припомниха от министерството. От там уточняват, че практиката на разсрочено възстановяване на средства се прилага през последните две години от работата на ЕК.
Очаква се в следващите месеци да бъдат възстановени и останалите средства по подадената от България декларация за разходите за последното тримесечие на 2013 г. Заявените за възстановяване средства са в размер на 693 млн. лв., уточняват от МЗХ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
polina
преди 10 години
много сте права г-жо Боянова.добре,че подсещате институцията да си свърши работата,защото все с някой документ или няма да са готови или ще са изпуснали срок.или ще гадаят дадена клауза...не ми се говори, може ли за такова сериозно нещо да си траят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още