IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се нов Закон за обществените поръчки

След април ще се обсъжда закон за управлението на средствата от ЕС

20:05 | 05.03.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Готви се нов Закон за обществените поръчки

Той открои като други проблеми и прекалената административна тежест и недостатъчните мерки за намаляването й, свръхрегулацията, големият обем на документацията, липсата на унифициран и гъвкав подход за управление на европейските пари и други управленски слабости.

Въпреки становищата на Михайлова и Димитров за проблемите с обществените поръчки, Миглена Павлова изтъкна, че предварителният контрол, който осъществява ресорната й агенция, е ефективен. По думите й от проверената документация за обществени поръчки през миналата година (обявленията и методиката за оценка на офертите) само в 54 случая са подадени жалби срещу решенията за откриване на тръжните процедури, а в 20 случая – за незаконосъобразност.

Василка Костадинова от дирекция „Национален фонд“ в Министерство на финансите уточни, че дирекцията не сертифицира разходи, за които има съмнения, и ги “задържа на национално ниво”. По нейни думи администрацията се е справила с основното предизвикателство през миналата година – да постигнем минимален риск от загуба на средства по оперативните програми.

Статистиката на звеното сочи, че към края на 2013 г. са били сертифицирани 3,6 млрд. евро, което е 45% спрямо бюджета на програмите. Към края на 2012 г. сертифицираните разходи са били 26%, посочи Костадинова.

В момента дирекцията работи по подготовката за приключването на стария програмен период и по нормативната база и практическото и приложение за този от 2014 до 2020 г. Тече дискусия за проверките на място, поясни Костадинова и допълни, че при наличие на работеща система за управление и наблюдение (ИСУН) тези проверки би трябвало да се прекратят.

Добринка Михайлова пък подчерта, че одитната агенция има нужда от допълнителен щат заради огромния обем работа и практиката на ЕК да не толерира използването на външни одитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Накратко казано готви се нов ЗОП, който да разшири възможностите на управляващите да го нарушават както им е удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivan.arnaudov
преди 10 години
Ето какво искам да пише в новия ЗОП:Чл. 1. Всяка фирма има право да подаде оферта за всеки конкурс, без да доказва големина, оборот, възможности и т.н. Ако го спечели и не го изпълни, понася административна отговорност, пропорционална на сумата на поръчката.Чл. 2. Процедурата по ЗОП протича в две фази.Фаза 1 - събиране на документи. Премахва се практиката участници да се отстраняват поради документални липси. В рамките на обявения срок за набиране на предложения за участие всяка фирма кандидат има право по всяко време и на части да депозира изискуемите документи - регистрация, оторизационни писма, препоръки и т.н., а Възложителят ги отмята по списък и когато документите са събрани, издава покана към фирмата да участва в конкурса по същество. Фаза 2 - отправяне на оферта. Всички допуснати участници се събират в ден и час, дават плик с оферта, който се отваря публично пред комисията.Айде да видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още