IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отпусне 3,5 млрд. евро за най-бедните до 2020 година

Нова програма замества Програмата за продоволствено разпределение

17:51 | 25.02.14 г.
ЕС ще отпусне 3,5 млрд. евро за най-бедните до 2020 година

Най-бедните граждани в ЕС ще продължават да получават помощи от Фонда за европейското подпомагане за най-нуждаещите се. Бюджетът на фонда остава 3,5 млрд. евро, съобщават от Европейския парламент. 

При изготвянето на бюджета на ЕС страните от общността се договориха за намаляване с 1 млрд. евро. Евродепутатите обаче успяха да постигнат увеличение на бюджета по време на преговорите с Европейската комисия и държавите от ЕС.

Според текста, приет днес, процентът на съфинансиране на програмата (частта, изплащана от ЕС) възлиза на 85% от допустимите разходи. За най-тежко засегнатите от кризата страни ще може да достигне и 95%.

Фондът ще заработи незабавно, договориха още от ЕП. Засилва се и ролята на организациите за борба с бедността в проектирането, изпълнението и мониторинга на програмата и опростяване на административните процедури.  

Новата програма ще обхване всички държави членки и ще замени Програмата за продоволствено разпределение, предназначена за оползотворяване на излишъци, произведени в рамките на Общата селскостопанска политика.

Обхватът е разширен, като включва две програми за разпределяне на храна и основна материална помощ (напр. дрехи и учебни помагала), а също и за финансиране на мерки за социално включване на най-бедните в ЕС.

Фондът ще подпомага и дарения на храни и по-специално събирането, транспортирането и разпределението им, като по този начин ще спомогне за намаляване на разхищението на храни.

Текстът трябва да бъде официално одобрен от Съвета. Междувременно ще се прилагат преходни мерки, за да се избегне прекъсване на доставката на помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още