IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

72% от парите по ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще са за предприемачество

Стимули за коректните с държавата фирми обеща икономическият министър Стойнев при посещението си в Сливен

17:59 | 24.02.14 г.
<p>
	Драгомир Стойнев се срещна с представителите на бизнеса в Сливен. Снимка: <em>МИЕ</em></p>

Драгомир Стойнев се срещна с представителите на бизнеса в Сливен. Снимка: МИЕ

72% от парите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат отпуснати за стимулиране на предприемаческия дух, експортния и производствения потенциал. Индикативният бюджет на новата програма е 1,41 млрд. евро, уточни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на своето посещение в Сливен.

Средствата ще бъдат насочени към мерки за технологична модернизация, въвеждането на международни стандарти и системи за управление, както и за внедряване на иновации.

25% от всички средства по програмата ще бъдат за финансиране на „Зелена и ефективна икономика“, т.е за внедряване на технологии за подобряване на ресурсната ефективност и за повишаване на енергийната ефективност, обясни още министърът, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Според Стойнев новият подход за разпределение на средствата повече отговаря на нагласите на фирмите, отколкото досегашната програма „Административен капацитет“. Правителството ще проведе и редица срещи с бизнеса, за да разбере какви са техните очаквания от управляващите, обясни още министърът.

Пред представители на бизнеса в Сливен Стойнев припомни още, че кабинетът „Орешарски“ работи за възстановяването на „нормалните отношения между държавата и бизнеса“, възстановява се навреме ДДС и се работи в посока намаляване на административната тежест.

Стимулирани ще бъдат фирмите, които редовно плащат данъци, социални осигуровки и задължения, обеща още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още