IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият път Кърджали - Подкова е отворен за движение

Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта е около 54 млн. лв.

17:14 | 04.02.14 г.
<p>
	Беше открит новия 24-километров участък от първокласния международен път през прохода &bdquo;Маказа&rdquo; към Гърция.<em> Снимка: БТА</em></p>

Беше открит новия 24-километров участък от първокласния международен път през прохода „Маказа” към Гърция. Снимка: БТА

Новият пътен участък между Кърджали и Подкова с дължина 24 километра, който е част от пътя за Гърция през Маказа, вече е отворен за движение, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта е около 54 млн. лв. с ДДС.

Трасето на пътя преминава през общините Момчилград, Джебел, Кирково и село Подкова.

„Проектът е важен за областния град и всички селища от региона, тъй като се повишава безопасността на пътуване и се улеснява връзката с Гърция и достъпът до пристанището в Александруполис”, заяви шефът на АПИ Стефан Чайков.

Средно на денонощие в момента по направлението преминават около 3 600 превозни средства, а с пускането на новия участък трафикът ще нараства, подчерта още той.

На обекта са изградени осем големи съоръжения: шест моста на реките Читак дере, Джебелска, Саръяр дере, Безименна, Голяма река, Върбица, както и два селскостопански подлеза. Построени са и девет кръстовища – седем по директното трасе и две по пътната връзка.

Заместник-министърът на транспорта Петър Киров обобщи, че по Оперативна програма „Транспорт“ са изплатени близо 890 млн. лв. за реализацията на пътни проекти. Към днешна дата са договорени близо 100% от бюджета на програмата, а повече от 2,214 млрд. лева са изплатени на бенефициентите.

Той допълни, че по програмата са построени и пуснати в експлоатация повече от 140 километра автомагистрали, а близо 16 километра пътища са рехабилитирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още