IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Иванов: ОП "Регионално развитие" не изпълни основни цели

Ремонтите на площади и на зони за отдих, извършвани с пари по програмата, не намаляват неравенството между регионите, посочи експертът

15:45 | 28.01.14 г.
Е. Иванов: ОП "Регионално развитие" не изпълни основни цели

През периода 2007 – 2013 година ОП „Регионално развитие“ е една от най-добре развиващите се програми – усвояването на средствата е по-добро, отколкото при останалите програми, а и администрацията е с добър капацитет. Някои от основните цели на програмата обаче така и не бяха изпълнени, коментира членът на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски средства Евгений Иванов.

По време на дискусия, посветена на проблемите на общините с ОП „Регионално развитие“, той коментира, че финансираните проекти подобряват достъпа на хората до инфраструктура, донякъде и на информационни и комуникационни технологии и социални и здравни услуги, но не намаляват неравенството между регионите, нито са довели до ектензивна икономика.

Нещо повече – неравенствата се задълбочават и има сериозни регионални дисбаланси. Югозападният регион например е водещ и съизмерим със средното европейско ниво по отношение на усвояването на европейски средства. Не така стоят нещата със Северозападния регион, който обикновено е сочен като най-бавно развиващия се икономически план регион в ЕС,  посочи още Иванов.

Проектите за интегрираната градска среда в толямата си част са насочени към ремонт на площади и зони за отдих. „Колко от тях спомагат за изравняването на социалното неравенство между регионите?“, попита експертът.

При влизането на България в ЕС брутният вътрешен продукт е бил към 30 млрд. евро, а през 2012 година – 40 млрд. евро. За Иванов това увеличение не е достатъчно и показва, че европейските програми не постигат целите си.

Част от причините за това са и честите промени в индикативните програми, заради което бенефициентите не могат да планират дейностите си. От друга страна не е задължително промяната всеки път да има негативен ефект, тъй като често измененията се правят при откриване на грешки в досегашното изпълнение на програмата.

Иванов призова и на бенефициентите да не се гледа като на потенциални измамници и да се търси решение, а не проблемни области.

Експертът посочи още, че европейските фондове не могат да бъдат единственият генератор на растеж, а само да го подпомагат. В основата на икономическото развитие са преките чужди инвестиции и местните инвестиции, заключи още той. 

Що се отнася до усвояването на средствата от структурните и Кохезионния фонд към края на 2013 година то достига до почти 54% от наличните средства. Благодарение на правилото n+2 този процент може да се увеличи, но всичко зависи от това дали общините ще имат достатъчно средства да довършат започнатите проекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още