IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наблюдението на ЕК над страната ни продължава

Комисията препоръчва на България да обърне внимание на ефективното прилагане на съдебните решения и да намали избягването на излежаването на присъди

11:47 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Наблюдението на ЕК над страната ни продължава

Наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка продължава и следващият доклад ще бъде след около една година. Това съобщи говорителят на ЕК Марк Грей при представянето на последния документ по механизма.

Комисията е взела решение и Румъния да остане в механизма, като и за северната ни съседка цикълът на докладите вече няма да бъде шест месеца, а година. Припомняме, че през лятото на 2012 година имаше очаквания, че този доклад може и да е последен за България. 

В последния доклад за България е посочено, че общият напредък засега е крехък и незадоволителен, макар и да има направени някои положителни стъпки от юли 2012 година. Те са по отношение на действията на главния прокурор, намаляването на натовареността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и някои стъпки по отношение на назначенията.

В същото време обаче няма крайно решение по дела за корупция и организирана престъпност. Комисията не подминава и някои назначения, като вярна принципите си не посочва имена.

"Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени шефове на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система, подкопаха общественото доверие", посочва документът.

Сред препоръките на ЕК е България да реализира плана за действие за прокуратурата в рамките на зададените срокове, както и да обърне внимание на ефективното прилагане на съдебните решения и да намали избягването на излежаването на присъди.

Страната ни трябва да намали корупцията и да подобри политиките при комуникацията между съдебната система и институциите за борба с корупцията.

Марк Грей беше категоричен, че този доклад не е оценка за нито едно от трите правителства, управлявали за посочения период – от юли 2012 година. „Комисията е уверена, че сегашното правителство ще приеме сериозно този доклад и ще работим с тях, за да се постигне напредък”, допълни още говорителят на комисията.

Комисията не дава и конкретна оценка дали докладите са положителни или отрицателни, а е въпрос на самата държава да направи своята преценка на доклада. В него са записани положителни действия в една сфера и негативни – в друга, допълни още Грей.

На последвалата пресконференция беше зададен и въпрос дали с годишния цикъл няма да се отложи членството на България и Румъния в Шенген, тъй като Холандия поиска „два последователни положителни доклади”, за да допусне двете държави. Говорителят на ЕК Микеле Черконе обаче категорично отхвърли връзката между докладите и членството в Шенген, посочвайки че двете страни вече са изпълнили своите критерии.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още