IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва втори прием на заявки за закупуване на млечни квоти

Свободни остават почти 2,62 млн. килограма квота за доставка и 709 килограма квота за директни продажби на мляко

15:26 | 20.01.14 г.
Започва втори прием на заявки за закупуване на млечни квоти

Започна вторият прием на заявки за закупуване на млечни квоти, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Фиксираната цена за килограм краве мляко и за двата вида квота – за доставки и директни продажби, е 0,01 лева.

Първият вид квота дава право за доставка на мляко от производител на изкупвач. Вторият – за директна продажба или предаване на мляко и други млечни продукти от производител на потребител.

Документите се подават в областните дирекции на фонда по постоянен адрес на физическите лица  или търговската регистрация на юридическите лица до 30 януари.

До момента са заявени за купуване малко над 4,18 млн. килограма квота за доставка и 180,5 хил.  килограма квота за директни продажби. Свободни остават почти 2,62 млн. килограма квота за доставка и 709 кг квота за директни продажби.

Покупко-продажбата се осъществява със средства на млекопроизводителите, а ДФ „Земеделие” е междинно звено в процеса. Продалите квотата си ще получат удостоверения с новия размер на индивидуалната си квота с удържаните 5% от нея, които се събират в полза на националния млечен резерв. Те подлежат и на проверка на място.

Квотната борса започна на 1 август 2013 година. Тя се прилага в България за пета поредна година и ще продължи до 1 април 2015 г. Чрез нея млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара, могат да купят допълнително количество квота, а тези, които не могат да я реализират – да се освободят от нея.

Главната цел на борсата е да регулира производството на мляко и млечни продукти в Европейския съюз, но млечните квоти ще приключат през 2015 година. Това ще постави в българското животновъдство в изключително неблагоприятно положение, тъй като чуждите производители ще могат да доставят свободно мляко в цялата общност, без никакви ограничеиня. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още