IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението на България с ЕС: Инвестиции с фокус към регионите

Стратегическият документ за усвояването на еврофондовете до 2020 г. е публикуван за второ публично обсъждане

13:10 | 12.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споразумението на България с ЕС: Инвестиции с фокус към регионите

В документа се акцентира върху работата по няколко важни проблема за пазара на труда - подобряване на гъвкавостта и сигурността на труда, намаляването на несъответствията между търсенето и предлагането на пазара на труда, както и постигането на националната цел от 76% ниво на заетост, а също и постигането на целта пред България в контекста на Стратегия „Европа 2020“ броят на живеещите в бедност да намалее с 260 хил. души.

За преодоляване на проблемите в сектора на здравеопазването ще бъдат извършени ключови промени, пише в Споразумението. Заложено е изграждане на капацитет за въвеждане но нов модел на финансиране на болничната система, модернизиране на системата на спешна медицинска помощ с акцент върху изграждане и оборудване на спешни болнични комплекси и спешни приемни отделения с цел обхващане на цялото население от навременна и качествена спешна медицинска помощ, включително в отдалечените и труднодостъпни региони на страната; изграждане на центрове за рискови групи от населението. Ще се инвестира във въвеждането на интегрирана информационна система и система за оценка на здравните технологии, както и в осигуряване на стандартизация на мерките за информационна сигурност.

Фокусът във водния сектор ще бъде насочен към инвестициите за изграждане на инфраструктура, с цел постигане на добро състояние на пресните и морски води. От Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) ще се финансират проучвания и оценки, необходими за разработването на  Планове за управление на речните басейни за периодите  2015-2021 и  2021-2027 г.

В изработените планове ще трябва да бъдат описани мерките за пречистването на отпадъчните води от населените места. Изграждането на канализационни системи ще се подпомага финансово от ОПОС 2014-2020 г. за всички агломерации с над 2 000 жители. Приоритет отново ще бъдат агломерациите с над 10 000 жители. ПРСР ще  финансира тези мерки в агломерации с под 2 000 жители, попадащи в селските райони.

Друг приоритет е осигуряването на чиста и безопасна питейна вода за населението. Ще се изграждат съоръжения за пречистване на питейните води, ще се инвестира в модернизация на водопроводна мрежа или - ако е икономически по-ефективно - изграждането на нови водовземни съоръжения. Изпълнението на тези мерки ще се финансира основно от ОПОС – фокусът ще са водоснабдителни мрежи и съоръжения.

Съществен ресурс ще бъде насочен към интервенции за по-добро управление на отпадъците. Инвестициите ще бъдат насочени към дейности по разширяване на системите за събиране на битови отпадъци, като приоритет са общинските системи за разделно събиране на биоразградими отпадъци. Ще се финансира и изграждането на инсталации за оползотворяване на биогаза в регионални депа за битови отпадъци.

Чрез европейските структурни и инвестиционни фондове ще се подкрепят мерки от Националната рамка за НАТУРА 2000, както и мерки за опазване на биологичното разнообразие. Ще продължат дейностите по проучване и картиране на видове и местообитания в защитените зони от НАТУРА 2000 в акваторията на Черно море, както и мерки за тяхното опазване, за да се завърши изграждането на мрежата НАТУРА 2000.

Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Но не към нашите региони откакто управлява БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още