IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е усвоила малко над половината от евросредствата към 2013 г.

По всички програми страната трябваше да получи над 11 млрд. евро – от европейския бюджет и национално съфинансиране

15:15 | 22.12.13 г.
България е усвоила малко над половината от евросредствата към 2013 г.

Официалните данни показват, че в последните месеци страната е предоговорила средствата от европейските програми – процентът надхвърля 110. По този начин се гарантира по-добро усвояване, ако сред проектите има такива, които няма да получат сертификация на средствата.

Към края на ноември усвоените средства по ПРСР са около 50%, а за договорените процентът е малко над 79 на сто. В последните дни обаче земеделският министър гарантира максимална заетост на администрацията и спасяване на всички пари по програмата.

Данните все още не са окончателни, но показват, че с най-добра усвояемост е ОП „Развитие на човешките ресурси” – 58,5% от всички предвидени средства. Договорени са почти 98% от средствата (общо 1,21 млрд. евро).

Най-слабо е усвояването по ОП „Околна среда” – малко под 41% от определените средства, макар и тук предоговарянето да е най-забележимо – 160% от всички 1,8 млрд. евро, предвидени по програмата. В последните месеци заради открити нередности беше спряно и изплащането на средства по програмата. Предстои одит на всички проекти и може да се наложат и финансови корекции – или с други думи връщане на усвоени вече средства обратно в бюджета на ЕС.

Най-много средства за конкретния период получихме по ОП „Транспорт” – малко над 2 млрд. евро. Данните към края на ноември показват, че почти 54% от средствата вече са усвоени, договорени са малко над 99% от всички средства.

По ОП „Транспорт” са получени и най-големите траншове от ЕС – 923 млн. евро към края на ноември. По ОП „Регионално развитие” получените средства са 689,6 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още