IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ обмисля как да улесни земеделски производители при кандидатстване по ПРСР

Държавен фонд "Земеделие" е одобрил нови 10 проекта по три мерки на стойност 10,4 млн. лева

12:30 | 21.12.13 г.
МЗХ обмисля как да улесни земеделски производители при кандидатстване по ПРСР

Министерството на земеделието ще търси начини да улесни земеделските производители при подготвянето и кандидатстването по европейските програми за следващия програмен период. По думите на министъра на земеделието Димитър Греков бенефициентите трябва да бъдат улеснени и да не се налага да търсят консултантски фирми, които да изготвят проектите им и да взимат част от средствата, предназначени за тях. Това заяви той в предаването „Факторът Кошлуков” на TV 7.

„Всеки ще има информация за проекта си докъде е стигнал и как е оценен”, обясни още министърът.

„Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) е една затворена система, която ние искаме да пречупим, за да има прозрачност. Това, което направихме през последните 40 дни с новия Управителен съвет на фонда, мисля, че даде резултат, тъй като само за последните дни се разплатиха около 617 млн. лв.”, каза още министър Греков.

Министърът уточни, че ще се търсят варианти и за финансирането на тютюнопроизводителите чрез европейските програми. За 200 хил. души тютюнопроизводството е препитание, посочи Греков.

Същевременно днес от земеделския фонд съобщиха, че са одобрени още 10 проекта по три мерки - тази за насърчаване на туристическите дейности, по мярката за основни услуги за населението и икономиката в селските райони и по тази за обновяване и развитие на населените места. Те ще получат общо 10,4 млн. лева от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 

По мярката за основни услуги на населението и икономиката в селските райони са подкрепени шест предложения със субсидия за 6,79 млн. лева. Пет от тях са на общини, които ще изградят пречиствателни станции за отпадни води. Шестият проект е за ремонт на читалищен културен център в гр. Обзор. 

Със средствата по мярка обновяване и развитие на населени места община Пордим ще обнови улици, а община Бойчиновци – площадни пространства и детска площадка. Предвидена е и реставрацията на църквата „Св. Николай Мирликийски” в гр. Трън. Субсидията за тези проекти е 3, 289 млн. лева.

С други 307 405 лева по мярка за туристическите дейности ще бъдат дадени за изграждането на туристически увеселителен парк в община Чавдар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още