IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разплатени са всички рискови средства по ПРСР*

Фонд „Земеделие” е успял да плати над 480 млн. евро

16:43 | 20.12.13 г.
Разплатени са всички рискови средства по ПРСР*

Фонд „Земеделие” е разплатил всички рискови средства по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), съобщават от разплащателната агенция.

Платени са над 480 млн. евро, от които близо 388 млн. евро са средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

С това разплащане са спасени субсидиите, които можеха да останат неусвоени по правилото n+2, според което предвиденият за всяка година бюджет трябва да бъде разплатен до 24 месеца след края на съответната година.

Припомняме, че имаше опасност България да загуби част от парите по Програмата за развитие на селските райони заради бавните действия на администрация и общини.

Преди дни земеделският министър Димитър Греков заяви, че няма опасност да бъдат загубени пари по програмата и че не е имало нито официално, нито неофициално предупреждение от Брюксел. Греков посочи, че ДФ „Земеделие“ и МЗХ работят на „пълна пара“ за усвояване на европарите.

Преди месец МЗХ съобщи, че е подготвило екшън план за спешно разплащане на 280 милиона евро до края на годината по програмата, тъй като от началото на годината по ПРСР са били разплатени едва 90 милиона евро.

За първа година нямаме загуби при усвояването на средства от Програмата за развитие на селските райони, каза зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на последната за годината пресконференция на МЗХ.

Той отчете изплатени 936 728 521 лева по Програмата за развитие на селските райони през 2013 г., което означава, че за първи път страната ни няма да загуби средства.

Като успехи на министерството през годината той отчете и създаването на по-благоприятна среда за българските стопани, 24-часовите проверки по границите, които спират нерегламентирания внос, както и срещите с производителите за решаването на техните проблеми.

Вицепремиерът Даниела Бобева, която също присъства, коментира, че Министерството на земеделието и храните е едно от най-сложните за управление, поради тежкото наследство и натрупаните с години проблеми. „Борбата с незаконния внос беше ключова за подобряването на ситуацията в сектора и МЗХ има подкрепата на цялото правителство в своите действия”, каза тя.

Тя информира още, че започват консултации с различни браншови организации по проект за законови промени по отношение на нелоялната конкуренция в сектора на храните.

* Допълнена с изказването на Явор Гечев към 18.05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още