IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България планира проекти по Механизма за свързване на Европа

Те ще са в секторите "Транспорт", "Енергетика" и "Информационни технологии", съобщи Зинаида Златанова

13:20 | 22.11.13 г.
България планира проекти по Механизма за свързване на Европа

В рамките на Механизма за свързване на Европа България планира да кандидатства с проекти в секторите "Транспорт", "Енергетика" и "Информационни и комуникационни технологии". Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова, съобщи БТА.

Списъкът на проектите, който се предлага за финансиране от Инструмента за свързаност на Европа, е включен в последния вариант на Споразумението за партньорство от август, допълни Златанова.

Припомняме, че през октомври 2011 г. Еврокомисията прие план за инвестиции в размер на 50 млрд. евро за усъвършенстване на европейската транспортна, енергийна и цифрова мрежа. Механизмът за свързване на Европа е ориентиран главно към проекти с висока добавена стойност за целия ЕС. Чрез него се финансират проекти за енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура.

Тогава по този инструмент за транспорт бяха предвидени 31,7 млрд. евро, за енергетика - 9,1 млрд. евро, а за далекосъобщения и ИКТ - 9,2 млрд. евро, включително за високоскоростни широколентови мрежи и общоевропейски цифрови услуги.

Зинаида Златанова посочи, че предлаганите от България проекти са съобразени с публикуваните от ЕК нови карти на деветте главни коридора, които вицепремиерът определи като "гръбнак" на превозите в единния европейски пазар и за които отбеляза, че се очаква да променят коренно връзките между Изтока и Запада през следващия финансов период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още