IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Михайлова: До два месеца може да бъде размразена програма Околна среда

Общините с финансови корекции за нередности в проектите може да получат кредити, за да разплатят инвестициите в инфраструктура

18:40 | 20.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И. Михайлова: До два месеца може да бъде размразена програма Околна среда

„Имаме амбициите до два месеца да отстраним слабостите по ОП Околна среда и да се възстановят плащанията по програмата“, заяви пред журналисти екоминистърът Искра Михайлова, която представи пред парламентарната комисия по европейски въпроси казуса със спрените пари по оперативната програма.

Изненадващо заседанието на комисията бе закрито за журналистите специално в частта с изслушването на министъра.

Михайлова съобщи, че няма да има спорове с Брюксел за налагането на 25-процентна финансова корекция на проблемните проекти, заради които беше спряно еврофинансирането. 

„Ние не спорим по този казус. Смесването на критерии при обществените поръчки – неясната методика, е грешка, която трябва да бъде наказвана с 25% финансова корекция“, коментира Михайлова.

Тя допълни, че има всякакви различни казуси с обществените поръчки и корекциите трябва да се обсъждат случай по случай, като се защитава националният интерес и да има диференциран подход след съответния одит.

589 е броят на предложените финансови корекции към днешна дата само по програма „Околна среда“, след различни етапи на контрол. „Това е рутинна дейност“, заяви министърът.

Запитана дали общините с финансови корекции на проекти могат да получат липсващата сума вместо от еврофондовете от бюджета, Михайлова отговори: „Тогава ще поощряваме нарушителите. Моето лично мнение е, че грешки се допускат, те могат да бъдат поправяни, затова не се спират проекти, а се налагат финансови корекции. Бихме могли да мислим за вариант да бъдат отпускани кредити на общините, за да си покрият корекциите. Просто да разсрочим плащането да не е еднократно, защото за някои общини ще е непосилно“.

„В никакъв случай не трябва да тръгнем към варианта държавата да се разплаща вместо тези, които са допуснали грешки“, уточни Михайлова.

В момента се прави преглед на всички одити на програмата от началото на работата до днес – Европейска сметна палата, българска Сметна палата и др. Прави се и преглед на всички предложени финансови корекции, проследява се как са наложени и дали са спазвани новите принципи. Информираме всички общини за промените по програмата и новите възможности да се наложат финансови корекции, заяви още министърът. Ако служби на МОСВ имат нарушения при проектите, и самото МОСВ може да получи финансова корекция.

Към днешна дата в целия ЕС е било прекъсвано финансирането на общо 150 програми, посочи екоминистърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Като оправят на герберските калинки бъркочите, ще я отмразят.Тази програма беше най-зле по времето на ГЕРБ. Наддоговаряне от 158% и реално получени средства от ЕС под 25%. Това бяха "успехите" на ГЕРБ, но разни като Бареков се скъсваха да ги хвалят, докато управляваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още