IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Министрите удължиха договарянето по оперативни програми до юни 2014 г.

Правителственото решение обаче трябва да получи одобрението и на Европейската комисия

17:42 | 20.11.13 г.
Министрите удължиха договарянето по оперативни програми до юни 2014 г.

Правителството прие удължение на действието на Картата на регионалните помощи 2007-2013 година до 30 юни 2014 година, съобщи пресслужбата на кабинета.

Това е от съществено значение за управляващите органи на оперативните програми, които ще могат да продължат договарянето на средствата до средата на следващата година, вместо то да приключи в края на 2013 година, но трябва да получи одобрение от Европейската комисия.

Картата беше приета през януари 2007 година с решение на Европейската комисия и периодът й на действие е до 31 декември 2013 година. Всяка държава-членка има възможност да заяви желанието си за продължаване на действащите карти до 30 юни 2014 г., тъй като следваща карта ще бъде приложима едва след 1 юли 2014 г.

Картата за регионални помощи определя регионите на държавите-членки, които отговарят на критериите за национални регионални помощи за инвестиции за големи предприятия, съгласно правилата за държавни помощи в ЕС, и установява максимума на разрешени равнища на тези помощи в регионите, които отговарят на критериите.

Приемането на картата трябва да създаде предпоставка за осигуряване на приемствеността в регионалната политика и програмите на структурните фондове от януари 2007 г. нататък, коментираха от Брюксел в края на 2006 година, когато бяха одобрени картите на Бъгария и Румъния. 

С днешното решение на Министерския съвет се елиминира създаденият период на нормативна празнота за България.

След одобрение от страна на Комисията, администраторите на помощ ще имат възможност да нотифицират удължаването на мерките си за регионално развитие и да продължат предоставянето на средства до влизане в сила на нова регионална карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още