IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 200 млн. лв. от бюджета ще се плащат проекти по спряната програма Околна среда

Еврокомисията е замразила временно средствата, обясни Искра Михайлова

10:40 | 19.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С 200 млн. лв. от бюджета ще се плащат проекти по спряната програма Околна среда

200 млн. лв. трябва да се заделят от бюджета за проекти в изпълнение, заради замразената програма  „Околна среда”. Това каза министърът на околната среда Искра Михайлова пред БНР.  

Временното спиране на средствата не означава, че проектите ще спрат, или че няма да има плащания за извършената работа. Плащанията обаче трябва да се осигурят от националния бюджет. Когато отстраним пропуските, средствата се възстановяват от ЕК, каза още министърът. 

Михайлова коментира, че няма да е лесно от националния бюджет да бъдат отделени 200 милиона лева, докато програмата е замразена. Според нея обаче държавата може да си го позволи, ако екоминистерството гарантира, че слабостите ще бъдат отстранени и средствата ще бъдат възстановени от Брюксел.

Припомняме, че преди седмица вицепремиерът Зинаида Златанова съобщи, че България е сериозно застрашена от наказателна процедура относно реализацията на Оперативна програма “Околна среда”. Одит на Европейската сметна палата, проведен в края на 2011 г., е констатирал груби нарушения при провеждането на обществените поръчки. Обект на одита са били общини с проекти по програмата.

Конкретният казус е с три проекта, по които трябва да бъде нанесена финансова корекция.

В момента настоящите и бившите управляващи си отправят взаимни обвинения кой е виновен за спрените плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"С 200 млн. лв. от бюджета ще се плащат проекти по спряната програма Околна среда"Етооо почва се бъркането в кацата с меда. Нали е наша няма кой да им каже гък! Не ИСКАТ фондове защото европейците "пляскат" през крадливите ръце! Очаквайте продължение! "Европейската комисия е в офанзива с поетапно спиране на еврофондовете заради скандални смени и назначения и нагласени търгове. След като в петък Брюксел спря парите по оперативна програма "Околна среда", наред са "Човешки ресурси" и Програмата за развитие на селските райони. Под риск са и парите по програма "Регионално развитие", а "Конкурентоспособност" също има проблеми с търговете."....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още