IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите по оперативните програми тепърва предстоят

Една от програмите, която закъснява сериозно, е свързана с рибарството и аквакултурите

20:11 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преговорите по оперативните програми тепърва предстоят

Още няма яснота по отношение на оперативните програми на България за новия програмен период. Забавянето обаче се дължи отчасти и на факта, че все още няма одобрена финансова рамка за общността за 2014 -2020 година.

По време на дискусиите, посветени на европейските фондове по време на Българския икономически форум, стана ясно, че сред закъсняващите програми е "Рибарство", за която все още няма дори определена стойност. "От неформални разговори имаме индикации, че сумите ще бъдат приблизително същите - 100 млн. евро, отчете Лъчезар Золев от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Основният фокус обаче ще бъде устойчивото развитие на сектора. Един от начините е да бъдат финансирани действия за въвеждане на иновациите. Ще се инвестира в мерки за опазване на околната среда от фермите както и от морските съдове

Предложението на България е и през новия програмен период да има средства за унищожаване на старите плавателни съдове, макар и Брюксел да декларира, че ще се откаже от тази мярка

Една от мерките, към която се очаква голям интерес, ще бъде насочена към преработвателни предприятия от аквакултурните ферми, отбеляза още Золев.

1,37 млрд. евро ще бъдат разпределени по ОП "Конкурентоспособност" през следващия програмен период, съобщи Ели Милушева от Министерството на икономиката и енергетиката. От думите на експерта стана ясно, че оперативната програма е изпратена за съгласуване в Брюксел в началото на октомври, но все още няма изпратени коментари и забележки.

Основният фокус на програмата ще бъде към развитие на предприемачеството и експортния потенциал на предприятията. Заложени са и мерки за подобряването на зеления потенциал на фирмите. За предприемачество ще отидат 75% от средствата по програмата, но това са настройките и желанието на бизнеса, коментира Милушева.

От презентациите на европейските фондове стана ясно още, че плановете на страната по Програмата за развитието на селските региони за новия програмен период още не са представени пред европейските институции. Милен Кръстев от Министерството на земеделието и храните коментира, че средствата за следващите седем години намаляват - от малко над 3 млрд. евро до 2,334 млрд. евро. Големият проблем за тази година е неразплащането на над 1,6 млрд. евро. Ако до края на 2014 година те не бъдат разпределени, ще ги загубим.

Приоритетите на ПРСР за новия програмен период ще бъдат производителите, които са и преработватели, зеленчукопроизводители, овощари и животновъди. Ще има специални мерки за управлението на водите, както и развитието на общинската инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още