IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 5 и 10% от одитните доклади на Сметната палата отиват в прокуратурата

България се е справила сравнително добре с управлението на средствата от Европейския съюз, каза проф. Валери Димитров

15:00 | 28.10.13 г.
Между 5 и 10% от одитните доклади на Сметната палата отиват в прокуратурата

Между 5 и 10 на сто от одитните доклади на Сметната палата се изпращат в прокуратурата, заради установени нередности и съмнение за извършване на престъпление. Това каза пред журналисти председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, съобщи БТА.

Годишно Сметната палата извършва около 200 проверки, които завършват с одитни доклади. В прокуратурата се пращат между 10 и 20 доклада годишно. По закон одитната институция е длъжна при установяването на нередности, да предаде документите в прокуратурата.

Валери Димитров коментира още, че България се е справила сравнително добре с управлението на средствата от Европейския съюз в настоящия програмен период /2007-2013 г./.

Сметната палата е извършвала през този програмен период одити както на части от оперативните програми, така и на отделни проекти, които е смятала за рискови. Заключенията са публикувани на сайта на институцията.

Според Димитров през изминалия програмен период системата за управление на средствата от ЕС е била прекалено усложнена, с множество органи, всеки от които със свои правомощия. Въпреки това страната ни се е справила сравнително добре с управлението на евросредствата, добави Димитров.

По негово мнение е добре да се създаде аналитично-методологично звено или организация, която да анализира добрите и лоши практики при управлението на европейските средства, включително в земеделието и да предлага добри решения - "по възможност унифицирани добри практики, които да се прилагат навсякъде". Според него това трябва да е звено в изпълнителната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още