IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Териториалният обхват на ОП „Региони в растеж” ще бъде разширен

Селата около големите градове, които не получаваха евросредства през този програмен период, ще бъдат подпомагани по ОП „Региони в растеж”, а не по ПРСР

14:27 | 11.10.13 г.
Териториалният обхват на ОП „Региони в растеж” ще бъде разширен

Взето е решение за разширяване на териториалния обхват на подкрепа в новата оперативна програмата „Региони в растеж”, така че селата около големите градове, които не получаваха евросредства през този програмен период, през следващия да бъдат подпомагани по оперативна програма "Региони в растеж", а не по Програмата за развитие на селските райони, както предвиждаше ГЕРБ.

Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата Страхил Ангелов от „Коалиция за България“ относно агломерации без достъп до европейско финансиране, предава Агенция „Фокус”.

„Много от тези места отговарят на критериите на селски райони и могат да получат финансиране по програмата за селските райони. Какво ще предприемете, за да бъде изправена тази несправедливост?”, попита Ангелов.

Решението те да бъдат подпомагани по програмата "Региони в растеж" е заради намаления бюджет на програма за селските райони през новия програмен период с около 200 млн. евро.

„За да няма бели петна на територията на страна, които да не могат да се възползват от европейските фондове, е взето решение, което дава възможност за териториална допълняемост и демаркация между ОП „Регионално развитие” и ОП „Развитие на селските райони”. Взето е решение за разширяване на териториалния обхват на подкрепа в новата оперативна програмата „Региони в растеж”, обясни Златанова и посочи, че инвестициите ще се изпълняват на база на интегрирани планове за градско развитие.

По отношение на селските райони е взето решение да се запази същото определение за селски райони, както и сега - общини, в които няма населено място с население над 30 000 души. „Общо 231 общини от общо 264 попадат в тази дефиниция”, каза вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още