IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качество срещу пари залага стратегията за водния сектор

Повишаването на цената на водата е неизбежно, 300 млн. лв. са необходими за компенсация на уязвимите групи за 25-годишен период

14:27 | 07.10.13 г. 5
Качество срещу пари залага стратегията за водния сектор

Останалите 60 до 70% трябва да дойдат от правителството и приходите на дружествата. Заемното финансиране може да осигури около 10% от необходимите разходи. Това обаче ще изисква ВиК дружествата да имат дългосрочен договор, а регулирането да бъде по-предвидимо и прозрачно.

Консолидация на сектора

Големите водни дружества се справят по-добре от малките. Практиката в Европа също показва, че е по-ефективно водните оператори да се обединяват. Затова отрасълът ще бъде консолидиран и в България ще работят най-много 28 регионални дружества, вместо сегашните 66 ВиК оператора. Предвижда се също да има една Асоциация по ВиК на административна област и едно ВиК дружество на територията на асоциацията.

ДКЕВР работи под политически натиск

Експертите в отрасъла твърдят, че има политическо влияние върху решенията,  вземани както от водните дружества, така и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Усещането, че комисията действа под политически натиск, е подсилено от политическите изказвания за цените на електроенергията по време на събитията през пролетта на 2013 г.  Финансовата независимост на ДКЕВР от държавния бюджет чрез финансирането й от собствени приходи може да бъде стъпка в правилната посока, предлагат анализаторите.

Активите на водните дружества

Неяснотите около собствеността на ВиК съоръженията и фактът, че 80% от печалбата на операторите отиват в бюджета, създават сериозни пречки пред кредитирането на водните дружества.

Затова бяха предложени промени в Закона за водите. ВиК дружествата все още не са отписали от своите счетоводни баланси инфраструктурните активи, които трябва да станат публична държавна или публична общинска собственост. Никой кредитор не би предоставил търговски заем на компания, която предстои да изгуби почти всички свои активи в рамките на година. Когато инфраструктурните ВиК активи бъдат извадени от балансовите отчети, те ще се превърнат от оператори собственици само в оператори.

Асоциациите по водоснабдяване и канализация имат много важно място в управлението на ВиК системите, но не функционират и към момента. Според Закона за водите асоциациите следва да управляват инфраструктурата от името на собствениците. Най-важното е, че асоциацията трябва да сключи договор с водното дружество за експлоатацията и поддръжката на ВиК инфраструктурата и за предоставяне на ВиК услуги. Едва тогава кредиторите ще са готови да отпуснат дългосрочно финансиране.

Социалната поносимост

При средна цена под 2 лв./куб. м цените на ВиК услугите в България са по-ниски в сравнение с повечето европейски страни. Но като се отчете, че средната покупателна способност в България е по-ниска, отколкото в ЕС, цените на ВиК услугите се изкачват от дъното до средата на класацията, в сравнение с останалите европейски страни. Разходите за ВиК услуги в България се равняват на по-малко от 0,3% от БВП, докато например в Полша, Франция и Германия те са между 0,3 и 0,4% от БВП.

Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Май заглавието е сбъркано.Би трябвало да е: Корупция срещу имитиране на работа е новата (стара) стратегията за водния сектор в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Ами не, трябва да се подменя инфраструктура, да се разбиват пътища, да се копаят дупки, да се полагат тръби, и всичко това е със срок на живот 5 а не 50 години. Разбирай, като приключат в единия край на града, се връщат в началото и почват наново. И разбира се струва много пари. А прословутите загуби са не от течове, а от кражби. Щото тез басейни в Бояна не се пълнят през водомер, а едва ли са копали кладенци. Пък и не само там е така..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Чакаме въздуха да почнат да бутилират и да го продават ;) Със слънцето опитите вече са в напреднала фаза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
с повишаване на "качествоТО" са решили да облъчват маймуните, че ще е причината за поскъпваяне на водата... а ако някой е способен да следи резултата -> ТО ПАДА непрекъснато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още