IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК спря наказателна процедура срещу България по темата избирателни права

Страната ни вече изпълнява директивите, предвиждащи участие на граждани от ЕС в местни избори и вот за Европейския парламент

13:54 | 26.09.13 г.
ЕК спря наказателна процедура срещу България по темата избирателни права

Европейската комисия (ЕК) е спряла наказателна процедура срещу България по темата избирателни права на европейските граждани при гласуване за местни избори и Европейски парламент, съобщиха от пресофиса на институцията.

Свободата на придвижване е една от основните в ЕС и европейските граждани, живеещи в друга държава от общността, не бива да страдат от този свой избор. По тази причина и Брюксел изработи Директива 93/109/ЕО, която се отнася до правата за участие в избори за Европейски парламент и Директива 94/80/ЕО, отнасяща до участието в местни избори. Нормативните актове дават правото да избира и да бъде избиран на всеки гражданин на страна от ЕС.

Това право трябва да бъде предоставяно при същите условия, каквито са за гражданите на самата държава.

България нарушаваше европейското законодателство с допълнителни изисквания към чуждите граждани от страни в ЕС, които искат да гласуват или да бъдат номинирани за участие в местните избори или в тези за ЕП. Сред тези изисквания например е било изискването за предоставяне на номера и датата на удостоверение за пребиваване в страната.

След започнатата наказателна процедура, България е предприела необходимите законодателни мерки и пречките са отстранени, отбелязват от ЕК.

Осем месеца преди изборите за нов Европейски парламент правата на избирателите са защитени, отчитат европейските чиновници. От 2010 година насам ЕК е завела общо 11 процедури за нарушение на двете директиви. Освен България нарушения е имало още и в повечето бивши социалистически държави - Чехия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия, както и в Кипър.

В момента в Европейския съд се разглеждат още три дела по казуса, отчитат още от ЕК.

По данни на комисията 12,3 млн. граждани на ЕС живеят в друга държава от общността. Около 8 млн. от тях са пълнолетни и имат право да гласуват. Само около 10% от тях обаче се възползват от своите права да гласуват и да бъдат избирани в местните избори или вотът за ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още