IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След седмица представят финансовите параметри на Програмата за селските райони

Това ще е първи вариант, който тепърва трябва да се обсъжда

16:03 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След седмица представят финансовите параметри на Програмата за селските райони

След седмица ще бъдат оповестени финансовите параметри на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014 г. - 2020 г. Това е казал зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на Националния форум на планинските общини в Пампорово, съобщи Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Тогава първият вариант на финансовата рамка ще бъде представен за обсъждане.

Според Гечев няма да има забавяне в изготвянето на новата ПРСР и България ще спази всички срокове. В същото време пак според него цялата Програма за развитие на селските райони ще е готова чак в края на годината.

Преди дни представители на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА Агро) предупредиха, че работата по новата програма върви толкова бавно, че догодина нито един земеделски производител няма да получи финансиране по проект. От земеделското министерство твърдят обаче, че ПРСР за следващия програмен период ще заработи до края на годината с всички наредби, а първите проекти ще бъдат приети през май 2014 г.

Приоритет за държавата през следващия рамков период ще са малките стопанства. За тази цел се предвижда отделна подмярка, която да е предназначена само за малките земеделци, така че те да не се конкурират с по-големите производители. Това е от особено значение за планинските общини, тъй като до тях трудно достигат средства за финансиране, е обяснил Гечев.

Министерството предвижда и мерки, с които да подпомогне фермерите, които отглеждат малко на брой животни. Квотите за директна продажба ще се увеличат и така 80% от млякото ще може да се реализира като директни продажби. Млякото от малките стопанства ще се влага в традиционни рецепти. Акцент в новата ПРСР ще е и биоземеделието. Планинските общини имат отлични природни дадености за развитието на биоземеделие и това е добър шанс за местните земеделски стопани, е заявил Явор Гечев.

Той е съобщил, че в момента се водят разговори между агроминистерството и Министерството на регионалното развитие, така че през новия програмен период да не остават населени места без право на финансиране.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още