IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще финансират напоителни съоръжения със 100 млн. лв. от гаранционния фонд

Целта е да не загубим европейските пари, обясни Явор Гечев

18:10 | 21.08.13 г.
Ще финансират напоителни съоръжения със 100 млн. лв. от гаранционния фонд

Предвижда се 100 млн. лв. от гаранционния фонд за земеделските производители да бъдат  прехвърлени към строителството на магистрални съоръжения за напояване, съобщи пред БНР зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Фондът бе създаден, за да помага на агробизнеса при кандидатстването за евросредства – целта бе те да теглят кредит срещу гаранция от фонда.

За да не се загубят средства, 90 – 100 млн. лв. от фонда ще бъдат прехвърлени към напояването, като ще се финансират стопанисваните от държавата съоръжения.

„Имаме постоянна комуникация с Брюксел. На финалната права сме, че това е допустимо“, посочи Гечев.

Той посочи, че досега мярката за напояване към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) не е отваряна и за напояването традиционно няма средства.

След като бъде възстановена държавните инфраструктура, загубите на водата намаляват и външните инвестиции няма да увеличат цената, а по-скоро ще я намалят, обясни зам.-министърът. Според него през следващия програмен период ще бъдат заделени средства за напояване и за производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още