IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови пет банки ще отпускат кредити по програмата за селските райони

Нови пет банки ще отпускат кредити по ПРСР при облекчени условия

16:33 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови пет банки ще отпускат кредити по програмата за селските райони

Нови 5 банки са избрани за партньори на Националния гаранционен фонд към Българска банка за развитие (ББР), съобщиха от банката.

След проведена открита процедура по ЗОП УниКредит Булбанк, Банка Пиреос, Алианц Банк България, Тексим банк, Ти Би Ай Банк са избрани като изпълнители на гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Така нови 371 млн. лв. кредити за реализиране на проекти по ПРСР ще могат да бъдат отпуснати от банките-партньори към крайните бенефициенти.

Гаранционната схема на ББР е предвидена да облекчи земеделските производители, които имат вече одобрени  проекти по три от мерките по ПРСР - „Модернизиране на земеделските стопанства”, „Подобряване на икономическата стойност на горите” и „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Бенефициентите ще могат да кандидатстват за отпускане на кредити от банките-партньори при облекчени условия – до 21 дни срок за одобрение на кредита, без такси за разглеждане и обслужване, като се покриват до 80% от кредитния риск. Последното е от особено значение, тъй като дава  възможност за получаване на заемите при намалени изисквания към обезпечението по тях.

„Чрез разработената гаранционна схема успяхме да улесним достъпа на фирмите до финансов ресурс  и да намалим с повече от 2% лихвите по кредити за одобрени проекти. Форматът на настоящата гаранционна програма се утвърждава като успешен. Би било логично да бъде използван и по други оперативни програми през следващия програмен период“, заяви Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на ББР.

В началото на 2013 г. беше проведена първата открита процедура по ЗОП с гаранционен лимит от 606 млн.лв. Тогава бяха избрани 8 търговски банки за изпълнители на гаранционната схема - Банка ДСК, Банка Пиреос, БАКБ, ОББ, Пощенска банка, СИБанк, Райфайзенбанк и ЦКБ.

От стартирането на гаранционната схема до момента вече са одобрени гаранции по 147 кредита с обща стойност 52 млн. лв. Средният лихвен процент по тези кредити е 6.75% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още