IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставаме на опашката по пречистването на градските отпадни води

България обаче тръгва от ниско ниво, отбелязва доклад на ЕК за тенденциите при пречистването на водите

21:31 | 07.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Оставаме на опашката по пречистването на градските отпадни води

България остава на едно от последните места по отношение на пречистването на градските отпадни води, показа последният доклад на Европейската комисия за периода 2009 – 2010 година.

Данните показват подобрение на ситуацията в целия ЕС – средната норма на събираемост на отпадните води достига 94%. В България обаче нормата е под 30%. Под този процент е представянето и на Кипър, Естония, Латвия и Словения. В по-новите членове на ЕС има изоставане, но то се дължи на по-ниската база, от която те тръгват, отчитат от Еврокомисията. 

15 държави в общността успяват да съберат 100% от замърсените води.

91% от водите в големите градове на ЕС се подлагат на щателно пречистване. За сравнение в предишния доклад се посочваше, че 77% от водите на големите градове минават щателно пречистване.

Пречистването на водите в ЕС се извършва съгласно директивата в тази област, а целта е намаляването на рисковете за здравето на хората след изхвърлянето в природата на замърсени с вредни бактерии води. В Директивата за пречистването на градските отпадни води се предвижда биологична обработка на отпадъчни води, наречена „вторично пречистване“, а във водосборните райони на особено чувствителните зони - и по-строго пречистване.

За прилагането на директивата основна роля играят кохезионните фондове и Европейския фонд за регионално развитие, отбелязва ЕК. През 2009 година за проекти в областта на пречистването на отпадни води в ЕС са отпуснати 3,5 млрд. евро, докато година по-късно сумата набъбва до 9,7 млрд. евро.

Сред големите бенефициенти е Полша, получила 3,3 млрд. евро за пречистване на водите през 2010 година. Следва Румъния (1,2 млрд. евро) и Унгария (600 млн. евро).

За целия програмен период 2007 – 2013 година за пречистване на водите са предвидени 14,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
А защо след 3г ми показват, че "нещо" което "някой" е подписал, приел и одобрил от наше име, преди още поне толкова години, не само не е изпълнено, ами не е даже започнато? - и сега ми остава да се надявам глобите които ще се плащат от държавния бюджет, който се пълни от нашите данъци, да не се изпразни толкова бързо, че рязко да се наложи да вдигнат данъците ни... /защото от концесиите на приридните ни изкопаеми, понеже не може ЛИЦЕ да ги притежава без концесия, не се печели почти нищо - под 5%/...или ни подготвят за неизменния момент, когато няма да имаме избор... но не само за горното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още