IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Не можем да губим време при нуждата от инвестиции

През следващия програмен период трябва да говорим не колко евросредства сме усвоили, а какви резултати сме постигнали с тях, каза вицепремиерът

17:52 | 23.07.13 г. 3
З. Златанова: Не можем да губим време при нуждата от инвестиции

Евросредствата не са пари за което и да е българско правителство, а средства на европейските данъкоплатци, които трябва да отидат там, където са най-нужни, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова на публичното представяне на Споразумението за партньорство на България за програмен период 2014-2020 г.

Златанова напомни, че става дума за седемгодишен период, който обхваща със сигурност повече от мандата на едно правителство. „Всичко, което успеем да направим заедно, ще използваме заедно след това“, подчерта тя.

По думите й през следващия програмен период все по-малко трябва да говорим колко евросредства сме усвоили, а все повече - какви резултати сме постигнали с тези средства.

Споразумението за партньорство 2014-2020 г. е наследникът на Националната стратегическа референтна рамка 2007-2013 г. За разлика от рамката обаче споразумението обхваща освен трите структурни фонда (Кохезионен фонд, Европейски фонд за регионално развитие и Европейски социален фонд), и финансирането по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

През февруари 2013 година приключиха преговорите по многогодишната финансова рамка на ЕС на политическо ниво. Очакванията са страната ни да получи над 9 милиарда евро от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Определените на национално ниво приоритети предвиждат инвестиции в рамките на всички 11 тематични цели, предвидени в проекта на общ регламент. Сред тях са научноизследователска дейност, информационни и комуникационни технологии, повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия, опазване на околната среда, преминаване към нисковъглеродна икономика, насърчаване на заетостта, борба с бедността и други.

Златанова заяви, че изборът на България да инвестира във всички 11 тематични цели по никакъв начин няма да доведе до разпиляване на инвестиции, напротив, амбицията на правителството е да насочи инвестициите с оглед реализирането на най-висока добавена стойност.

Възползвайки се от възможностите на кохезионната политика, България има шанс да извърши реформи и промени във важни за нейното развитие сектори като образование, здравеопазване, води, икономика, основана на знанието, обществени поръчки, ефективност на администрацията, каза вицепремиерът.
Златанова съобщи, че на този етап са постигнати договорености по ключови тематични блокове като програмиране, мониторинг, оценка и допустимост на разходите, като очакваме преговорите да бъдат финализирани през октомври. Тя беше категорична, че страната ни не може да си позволи загуба на време при сериозната нужда от инвестиции в различни сектори.

Кабинетът планира въвеждане на по-облекчени процедури, които да улеснят бенефициентите и ще са ориентирани към постигането на резултати. В момента сме на финала на интензивен процес по отразяване на първите коментари на ЕК по нашия документ, съобщи Зинаида Златанова.

Следващото изпращане на Споразумението за партньорство за технически консултации с Европейската комисия ще бъде през август 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Субсидиите в селското стопанство вече правят бели , цената на земята скочи и сега са измислили да крадат - купуват евтино общински земи - ливади и да ги привърнат в ниви и подадат по 2 хиляди лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
*** работа , за да почне икономиката да расте трябват инвестиции по 7-8 милиарда евро за година и с някакви пикливи 1-2 нищо не става. Освен България да намалее на 1 милион и обема на БВП да падне до 10 милиарда за година и тогава този влязъл един милиард, ще се отрази като икономически ръст и ръст на цените на трайните стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
mathematician
преди 10 години
Мацка, остава и да кажеш как (по какви критерии) ще се правят оценките на резултатите.Иначе на празни приказки трудно се фащаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още